tPublisert:  10.11.06

 

 

Bruk huet!

ARNE HEIMESTØL

--Bruker vi huet og tar hensyn til hverandre i trafikken, skjer det færre ulykker.  Dette var i sum budskapet til "Bård Politi" og "Frode Politi" da de besøkte Hedalen barne- og ungdomsskole på ei trafikkøkt onsdag kveld.  Sammen med seg hadde de Oddbjørn Skaugerud fra trafikkstasjonen på Fagernes.

Skolen hadde flyttet undervisninga til kveldstid. Undervisningsopplegget startet med en times felles gjennomgang av tema knyttet til trafikksikkerhet.

--Hvem av dere bruker ikke refleks? spurte Bård.  Noen få hender kom opp.  --Er det ikke kult å gå med refleks, eller glemmer dere det? fortsatte Bård.

--Politiet drar ut når det skjer ulykker i trafikken.  Jeg har sett to dødsulykker, og begge ulykkene skjedde i gangfelt. Ingen av de omkomne brukte refleks. Det er påbudt for politiet å bruke refleksvester både i dagslys og når det er mørkt. 

  • Les mer om refleks her.

Sykkel og hjelm

Sykler skal ha hvitt lys framover og rødt lys bak.  Baklyset bør lyse hele tida.  Reflekser i eiker og på trøer gjør at billister lettere oppdager en sykkel i mørket.  Og skal en sykkel være trygg, må den naturligvis ha bremser.

--Kjører du moped, er det påbudt å bruke hjelm.  Det er det ikke når du sykler.  De fleste vil klare å få sykkelen sin opp i like stor fart som en moped.  Bråstopper du på sykkel, er det hodet som farer framover først,  og da kan hjelmen være livsviktig.  Hvorfor skal ikke både barn og voksne bruke hjelm når Thor Hushovd gjør det? spurte Bård.

Bilbelte

I år blir det gjennomført 32 000 bilkontroller i Oppland. Bruken av bilbelte er størst i tettbygde strøk.  Det virker som om man ikke tror det er så farlig å droppe bilbeltet når en kjører i 50 km/t.  --Frode veier 75 kg, sa Bård.
 --Sitter han i baksetet under en bråstopp etter 50 km/t, vil han veie like mye som en elefant når han treffer seteryggen bak meg.  Da kan han knuse meg selv om jeg bruker bilbelte! Det er sikrest å sitte i baksetet på en bil, og barn under 12 år bør alltid sitte der. 

  • Les mer om bilbelte her.

Hjelper det?

--Nytter det med slikt forebyggende arbeid, lurte vi på etter at første økt var slutt.

--Barn gjør ofte det de får beskjed om å gjøre.  Oppdragelse virker ikke like godt på oss voksne, sa politimennene.  --Barn og unge tar dessuten etter det vi voksne gjør. 

Politimennene var likevel ikke pessimister.  --Heldigvis er for eksempel billister stort sett flinke til å bruke bilbelte.

Hvem ser du best?Siste økt

Siste økt av kvelden ble elevene delt i tre grupper.  1.-4. klasse reiste til Engene for å være med på refleksdemonstrasjon.  Resten av barnetrinnet så video om sykkel og sykkelhjelm, og ungdomstrinnet fikk en gjennomgang av regler knyttet til moped, aldersgrenser og forsikring.

Småskoletrinnet avsluttet sin undervisningsøkt klokka 20.00, og da fikk resten av skolen være med på refleksdemonstrasjon.  Oddbjørn Skaugerud hadde plassert bilen sin på en rett strekning på Engene. 

At refleks hjelper når vi er ute i trafikken, ble godt demonstrert.  Skaugerud avsluttet sin økt med å dele ut refleks til dem som ville ta imot det.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |