tPublisert:  10.11.06

 

 

Jonstølen i Bogen - drømmen som har gått i oppfyllelse

RIGMOR BRENDEN

Eierne av Jonstølen.Så lenge jeg har kjent Ola Gunderhuset og familien hans, har jeg hørt om alle de fine minnene de har fra oppveksten, med sæterlivet i Bogen.

Ola og Jon Osvald,som bor på ”Nybråtån” i Hedalen, har først bygd opp garden heime med nytt våningshus og fjøs, og de kan se tilbake på mange år som bønder.

De har virkelig bygd opp et mønsterbruk, der dyra får det beste stell. Det at de har levert Elitemelk i 5 år, og mottatt offentlig utmerkelse for det, sier sitt. Det er en pris som henger høyt, (det vet i alle fall de som selv driver med melkekyr)

18.08.04. Innvielse med rømmegrøt og spekemat på Jonstølen i Bogen

Men altså, drømmen har i alle år vært å kunne flytte med buskapen på sætra i Bogen. Det er flere år siden de begynte å dyrke opp jorda der inne, og Ola som selv kjører maskiner har lagt ned mye arbeid og krefter der.

Sommeren 2001 kunne de for alvor flytte til sæters. Nå var melkerommet i orden med eget aggregat for strøm. De hadde også avtale med Tine om henting av melka, men de hadde fortsatt ikke sæterbu å bo i, så løsningen ble ei brakke.

Det var 12 melkekyr i buskapen.

Planene om egen bu var imidlertid klar, og sist høst var grunnmuren ferdig. Nå i sommer begynte bua for alvor å reise seg, og det har vært mange gode krefter i sving der inne, for å få realisert denne drømmen. Derfor var det en stor dag da vi kunne feire innflyttinga med rømmegrøt og spekemat, mens den fine buskapen på 12 melkekyr, kviger og ungdyr kosa seg på sætervollen.

I disse” bufartider” vil jeg gjerne dele denne opplevelsen med dere andre på Hedalssidene, og bildene taler sitt eget språk.

PS
Drømmen slutter egentlig ikke her, for neste skritt blir nok sæterdrift på ”gammeldags” vis, med ysting, slik Ola var med på i oppveksten. DS


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |