tPublisert:  10.11.06

 

 

Det historiske hjørnet


SIGRID HAUGEN

Hedalsjenta Karine Ruste (1887-1920) serverte lunsj for Haakon og Maud i 1909.

I Oppland Arbeiderblad har tidligere stortingsmann Halfdan Hegtun hatt en spalte kalt "I margen". Den 18. mai 2002 hadde han i denne spalten noen betraktninger med utgangspunkt i prinsessebryllupet i Trondheim den 24. mai 2002.  

"Vel bekomme! 

Nå er det bare noen dager igjen, da! [til prinsessebryllupet] Men når prinsessen først har valgt å gifte seg i den gamle kroningsbyen, er det litt synd at Trondheims folke­valgte krangler for åpen scene om hvor mye man skal spandere på begivenheten! Nei, da gikk det mer harmonisk for seg under de mange kongelige besøk i Gjøvik for snart 100 år siden. Da vår siste unionskonge, Oscar II, var her i 1904, var han med på en stor "frokost", der hvem som helst kunne delta: åtte kroner for damer og tolv kroner for herrer! Ved kong Haakons opphold under et hopprenn i 1907 fikk han en bra lunsj hos kaptein Alf Mjøen på Tranberg)

I 1910 ved åpningen av en stor utstilling i byen, bodde majesteten hos fabrikkeier Hans Mustad på Brusveen gård. Middagen om kvelden var vellykket, med flere lokale autoriteter som gjester, men ikke sorenskriver og stortingsmann Johan Castberg. Det siste var etter Mustads ønske (!), noe som kongen hadde litt moro av.

Men allerede året før, i mai 1909, var kong Haakon og dronning Maud på besøk for å se på den nye husmorskolen på Hunn gård. De ble kjørt til og fra skolen med fin heste­skyss, i Hans Mustads beste vogn. De var vel fornøyd med det de fikk se på skolen, sikkert også med den utmerkede lunsjen som elevene serverte.  

Hvordan vet så jeg at lunsjen var fin? Jo, jeg sitter og blar i en meget interessant bok med oppskrifter, som en av elevene ved skolen dette halvåret, Karine Ruste fra Hedalen i Valdres, har laget. (Boka er utlånt til meg av hennes sønn, en gammel venn og kollega fra min NRK-tid). [Karine ble gift med Halvor Lie (nordre), og Hegtun sikter her til deres sønn Trygve, som i mange år var ansatt som sekretær i NRK. (Hedalen.no’s anmerkning)].  

Med nydelig håndskrift har unge Karine notert alt de laget og lærte på husmorskolen, i sannhet meget allsidig og imponerende med tanke på skolens nivå. Og her leser jeg da om "8 de mai Lunch til de Kongelige, 14 til bords." Måltidet besto av laks med smeltet smør og agurksalat, rapphøns med salat og "henkokt" frukt. Og gjestene drakk rødvin, appolinaris (mineralvann) og sherry. Alt er ført opp, med detaljert opplysning om mengde og pris for hver ingrediens, for eksempel 4 kg laks for til sammen 19 kroner og 25 øre. Dyrt er det heller ikke for "4 egg, benfri sild, franskbrød og smør" for 3 kroner i alt. Eller hva med "tomater, rundstykker, poteter" for 2,25 kroner! Frukten til desserten var derimot ikke så billig, selv om 18 kroner i alt ikke er så urimelig til 14 personer.

Kong Haakon og dronning Maud satte sikkert også pris på rødvin til 2,40 kroner per flaske, og på sherryen, som kom på hele 4 kroner flasken. Selvfølgelig manglet det heller ikke "roser til bordpynt", som kostet 6 kroner. Karine har summert alle beløpene til 93,68 kroner i alt for det kongelige måltid, og føyd til: "for hver person 6,69". 

Takk til OA som ga Hedalen.no lov til å gjengi dette.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |