tPublisert:  10.11.06

 

 

SkypeIP-telefoni via datamaskin

ARNE HEIMESTØL

Jeg har tidligere skrevet en artikkel om programmet Skype.  Det har jeg brukt noen få uker, men for meg som jobber med data og Internett, ser dette ut til å være en liten revolusjon.   Nå har jeg nettopp avsluttet en samtale med en av globalskoleelevene mine i Peking.  Vi prata en halv time, og samtalen var gratis.

Skype er et gratisprogram som er fritt for reklame og spyware. Når du har installert det, oppretter du en brukerkonto.  Deretter kan du undersøke om noen andre du kjenner, har konto også.  I så fall kan du invitere disse til å bli med i kontaktlista di.  Du bestemmer selv hvor mange du vil gi tillatelse til å kontakte deg når du sitter ved datamaskina.   I tillegg kan du sette din status i programmet slik at du er tilgjengelig når det passer deg.

Noe av det artigste med programmet er at du kan sette opp konferanser.  9. klasse skal ha lyrikk som tema om noen uker.  Da kan jeg koble sammen grupper av elever, og vi kan lese dikt for hverandre. En kan ha inntil fem maskiner koblet til samme gruppe.

Dette er bare én av mange muligheter.  Med Skype kan en overføre filer og chatte samtidig som en prater.  Samarbeid via nett har etter dette fått en ny dimensjon.  Vi kan jobbe i lag i sann tid, og det er mye lettere å få til god kommunikasjon.

Skype kan også brukes til å ringe opp vanlige telefoner.  Det er en betalingstjeneste. Men takstene er svært rimelige.

Her kan du laste ned Skype. Brukerveiledning finner du her.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |