t



Publisert:  10.11.06

 

 

Førjulstur til Tallinn

KARI HALLDIS BRENDEN

Det sies at Estlands hovedstad, Tallinn, er den vakreste og best bevarte middelalderby i Baltikum. Den sjarmerende gamle bydelen, Vannalinn, med brolagte gater og plasser byr på en lang rekke historiske severdigheter. Her finnes bl.a. en nesten intakt bymur med vakttårn, gotiske kirker og Nord-Europas eldste rådhus, bygd i 1330. Rådhuset ble konstruert slik at det om nødvendig, kunne benyttes som festning.

Vi var fire kollegaer sammen i en busslast på 76 personer som satte kursen mot Stockholm grytidlig den 5. desember. Bussturen var lang, og vi fikk god anledning til å ta igjen tapt søvn.

Fra kaia i Stockholm gikk vi om bord i båten som skulle ta oss med til Tallinn i løpet av natta.
Båten var gammel og nedslitt, men fraktet oss trygt over Østersjøen og inn i Finskebukta hvor Estlands hovedstad ligger. En ung guide møtte opp på kaia for å ta oss med på en 3,5 times guiding i byen.

Det estiske språket hører til den finsk-ugriske språkgruppa og ligner mye på finsk, men er et mykere språk. Estland har 1,4 mill. innbyggere totalt mens det i hovedstaden Tallinn er 40 000 innbyggere.
Vi fikk høre at det er stort klasseskille, og at gjennomsnittslønna ligger på 3 - 4.000 Nkr. pr. mnd. Pensjonistene kommer aller dårligst ut, med en pensjon som ikke er større enn prisen på et par nye sko
.
Pensjonsalderen er 65 år, og den gjennomsnittlige levealder for menn er 63 år. Årsaken til den lave levealderen mener man er at mennene i Estland må jobbe mye, og at røyking, som er et stort problem i Estland, er en medvirkende faktor til tidlig død.

Etter 50 års okkupasjon fikk esterne sin frihet i 1991, og på tross av fortsatt mye fattigdom, særlig utenfor byene, er de nå lykkelige og optimistiske med tanke på framtida. Som guiden sa: ”Det er èn ting som teller: Vi er fri!” Og de tre fargene i det estiske flagget symboliserer himmel, jord og frihet.

Gamlebyen er omgitt av murer med mektige kanontårn. Paks Margaretha (tykke Margaretha) var en av middelalderbyens 6 porter. Her er også et 46 m høyt tårn, Pikk Hermann (Lange Hermann) med en diameter på 9,5 m og med 3 m tykke murer.
Innenfor bymurene finner vi dessuten den greskortodokse domkirken i bysantisk stil, den lutherske domkirken som er Estlands eldste, bygd ca. 1219 og Peter den stores slott fra 1718.

I 1905 ble en russisk ortodoks kirke oppført i sentrum av Tallinn. Det er et praktfullt bygg som ruver i bybildet. Innvendig bærer den preg av overdådig luksus med gotiske buer som strekker seg uendelig høyt oppover, kunstferdige ornamenter i gull, og helgenbilder med sentral plassering i kirkerommet. Alt dette overdådige sto i skarp kontrast til de fattigslige menneskene som kom hit og fikk sin åndelige føde. For oss så de ut som om de var tatt ut fra en helt annen tidsepoke enn den vi lever i.

Tallinn har Europas høyeste tårn, 376 m. I første etg. er de buede veggene pryda med fargerik mosaikk. I 23. etg. er det restaurant hvor vi kunne kjøpe kaffe med Tallinn`s spesielle likør til, Vana Tallinn (Gammel Tallinn). Her var det julepynta søyler med sølvpapir som sto fint til de blå gardinkappene over de store vinduene.
I denne høyden var det ikke fritt for annet enn at det kilte langs ryggraden når jeg så ut av vinduene. Herfra kunne vi se Tallinn som den vakre byen den er - med store parker og praktfulle byggverk. Dessverre var tåka såpass nærgående at vi ikke fikk fullt utbytte av utsikten.

Siden 1987 har den internasjonale sangfestivalen blitt arrangert i Tallinn hvert 3. år. Sangfestivalplassen, med topp moderne scene, ligger i et naturskjønt område som skråner ned mot sjøen og den lange strandpromenaden. I tillegg til kor fra de tre baltiske landa har det vært deltakelse av kor også fra Skandinavia, Tyskland, Italia, Spania, Jugoslavia og Bulgaria.

Julemarkedene skapte en egen stemning i byen. Salgsbodene sto tett i tett og på rad og rekke eller i tette klynger. Noen steder var det bare en smal passasje imellom hvor de kjøpelystne kunne spasere mens de vurderte de forskjellige produktene. Og selgerne var meget aktive!
Her var det varer av alle slag, men det som fenget meg og mitt reisefølge mest, var nok håndarbeidene. Patchwork-produkter, flortynne og myke sjal i kunststrikk, duker og løpere i 100 % lin, for ikke å snakke om krystallet! Og det beste av alt var prisene, som enn så lenge er svært vennlige, sett fra vårt synspunkt. I norske kroner var prisene, røft regna, bare halvparten av det som sto på prislappen. Spesielt var krystallet utrolig billig.

Vår trivelige bussjåfør, som hadde vært med oss på hele turen, fikk en vanskelig oppgave med å stable alle pakkene med krystall i bagasjerommet på bussen sammen med kofferter for 76 passasjerer.

Han forsikra oss om at dette skulle gå bra, og bra gikk det. Det var ikke første gangen denne mannen hadde frakta krystall!

Mitt inntrykk av Tallinn er at det er en by som er vel verdt et besøk og som jeg absolutt kan anbefale. Jeg kunne gjerne tenkt meg tilbake en annen årstid. En vår- eller sommerdag må det være en fin opplevelse å rusle innenfor den gamle bymuren, betrakte de flotte byggverkene, ta en spasertur i Barokkparken som den russiske tsar fikk laget for sin Karolina i 1724, kjenne det historiske suset fra en fjern fortid.

Den lange strandpromenaden ville også være fristende en sommerdag, med middelalderbyen på den ene sida med høye, solide vakttårn og de mange kirkespirene som strekker seg mot himmelen og med sjøen på den andre.

Tilbakereisen til Stockholm ble en positiv overraskelse, da vi kunne gå om bord i en flunkende ny båt med det ærverdige navnet VICTORIA. Den bar også sitt navn med stil i både eksteriør og interiør og bød på all den comfort en reisende kan ønske seg.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |