t


Kommentaren

Publisert:  10.11.06

Hvordan er det på Valdres VGS?

GURO LIE

I dag har det vært yrkesmesse på Valdres Videregående skole. Ikke mindre enn 250 spente tiendeklassinger sto  samlet i skolegården i dag. Samtidig satt vi klare på stand for å informere om hvilke muligheter de hadde.

Alle 10-klassingene hadde valgt to linjer de ville se nærmere på. Jeg sto på stand for allmennfag. Sammen med noen andre elever skulle jeg informere om hvilke studieretningsfag du kan velge på VK1. I løpet av dagen var det flere grupper innom. Noen var veldig interesserte i det vi hadde å si og spurte mange spørsmål, andre var mer stille. Jeg husker selv at jeg satt og hørte på samme foredraget for to år siden. Vi fikk en haug informasjon den dagen.

Det var ikke så lett å følge med på alt. Jeg turte i alle fall ikke å rekke opp handa og spørre om noe. Da vi ble vist rundt på skolen, klarte vi så vidt å holde følge med guiden vår. Hvor mange etasjer som fantes, fikk jeg aldri med meg. Alt var jo så likt, og så stort. Nå veit jeg at det bare er tre etasjer, og finner fort fram dit jeg skal.

Dere som nå går på ungdomsskolen, lurer sikkert på hva slags linje dere skal velge og hvilken skole. Det er sikkert også mange andre som lurer litt på hvordan det er å gå på Leira. Derfor vil jeg fortelle litt om skolen vår og hvordan jeg synes det er.

Valdres Videregående skole ligger på Leira. Det er ca. 550 elever på skolen i tillegg til rundt 100 ansatte. Skolen tilbyr studieretningene byggfag, elektrofag, mekaniske fag, formgivingsfag, helse- og sosialfag, hotell- og næringsmiddelfag, allmenne og økonomiske/administrative fag og idrettsfag.
Med så mange linjer å velge mellom, finner de fleste noe de har lyst til.

Skolen er ny og fin. I tillegg til vanlige klasserom har vi små grupperom hvor vi kan arbeide sammen. Lesesalen kan også brukes til dette, eller til å sove en halvtime dersom det trengs. Kantina er oppe noen timer hver dag. Der samles elever fra alle linjene i friminutt og fritimer. Vi spiser, spiller kort, skravler og bare har det gøy. På allmennfag har vi mange fritimer.

Disse kan fylles opp med aktiviteter på skolen. Vi kan for eksempel ta en tur i klatreveggen, bokserommet eller styrkerommet. Vi kan også bruke gymsalen som vi vil. Alt dette kan vi også bruke på fritida dersom vi ønsker det. Vi kan kjøpe nøkkekort til 250 kr og reise og trene etter skoletid.

Ute finner vi fotball-, basket-, badminton og volleyballbane. Vi har”kick-huske”, utesjakk og en liten golfbane. Skolen disponerer også ei hytte vi kan bruke både i undervisning og på fritida. Hvis vi har lyst å ta en hyttetur ei helg, kan vi få låne den.

Alle som går på skolen, kan ha valgfag. Her tilbyr skolen alt fra mekkeverksted til tradisjonsdans. Særlig kan jeg nevne musikal og fjelleik som er veldig populære. Hvert år setter skolen opp en musikal, hvor elevene selv står for markedsføring, kostymer og alt som skal til. Fjelleik ledes av elevene selv. De reiser på turer i helgene. Går i fjellet, klatrer, hyttetur og hva de måtte finne på. På turene er det mest sosialt og moro, sier de som er med. Vi har også musikkverksted som kan brukes på skolen eller fritida.
Dersom ingen av valgfagene frister, kan du ta valgfag på kontrakt. I år hadde jeg teater i Hedalen som valgfag. Jeg skrev timer og rapport, og får godkjent dette som valgfag (2 timer).

Selv går jeg allmenn. Grunnen til at jeg valgte det, var ganske enkelt at jeg ikke visste helt hva jeg ville, derfor utsatte jeg valget enda en stund. Jeg tror det er lett å ikke tenke seg godt nok om i tiende klasse. Følg med på den informasjonen som kommer, og les om de ulike linjene. Det lønner seg.

I slutten av første klasse valgte vi studieretningsfag. Når du gjør det, velger du litt mer hva du vil. Du stenger kanskje noen muligheter også. For eksempel krever noen høyskoler fysikk og matte. Jeg valgte reiseliv, samfunnsvitenskap og organisasjonslære. Ved å velge mange fag i år, får jeg få timer det siste året. Noe som er godt med tanke på russetid og travle tider mot eksamen.

Det er lenge siden det har vært så mange fra Hedalen på Leira. Nå er vi over tjue som går her. Noen år var det flere som valgte å reise til Gjøvik. Det virker som dette har snudd litt nå. Jeg bor på hybel på Fagernes, og trives kjempegodt her. Skolen er vel den nyeste og fineste i Oppland, om jeg ikke tar feil. Vi har mange gode lærere som interesserer seg for det de driver med. Det er mange aktiviteter å fylle opp fritida med. Disse åra er veldig sosiale, og vi får mange nye venner.

Nå håper jeg dere har fått litt innblikk i hvordan vi har det på videregående. Og til dere tiendeklassinger: Det er en bra skole å gå på!
 


   

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |