t


Kommentaren

Publisert:  10.11.06

Velg miljømerket du også!

RANDI BARSATAD RØDSETH

Norge – og kanskje spesielt Hedalen – er fantastisk flott med nydelige vann, fjellområder og skoger som kan benyttes til rekreasjon. Dette må vi ta vare på for fremtidige slekter ved å være miljøbevisste. 

Det kan virke komplisert å være miljøbevisst i hverdagen. Derfor finnes det nordiske miljømerket Svanen og det europeiske miljømerket Blomsten. Disse offisielle miljømerkene gjør det enkelt å finne de mest miljøtilpassede alternativene til hjemmet, bilen, jobben og fritiden. Se www.ecolabel.no for en komplett oversikt over alt du kan velge for å spare din egen helse og naturen vi omgir oss med.

Svanen og Blomsten kan faktisk følge deg hele dagen, fra morgenvasken (sjampo, såpe, kosmetiske produkter, tørkepapir, dopapir og vaskemidler), til kontoret (papir, konvolutter, trykksaker, kontormaskiner) og videre ut på tur (bildekk, bilvaskemidler, fotofremkalling, hotellovernatting). Til hus og hyttebruk finnes det miljømerkede bygningsplater, gulv, møbler og innredninger, tekstiler, toaletter, kompostbeholdere, gressklippere, batterier, maling. Og mye mer! 

Miljømerkene stiller strenge krav til alt fra energiforbruk og støy, til innhold av skadelige stoffer for helse og miljø og til muligheten for å gjenvinne produktet etter bruk. For at du skal være trygg på å gjøre et godt kjøp stilles det også krav til  levetid, holdbarhet, effektivitet og bruksegenskaper. Derfor fungerer miljømerkede produkter like bra – og ofte bedre – enn andre produkter på markedet. 

Se og spør etter Svanen og Blomsten neste gang du er i butikkene - for det er nettopp de produktene DU velger som stimulerer til den nødvendige produktutvikling for mer miljøtilpassede produkter. Du redder nok ikke verdens miljøproblem med en gang, men hvis vi alle tar et skritt i riktig retning kan vi sammen få en god følelse av å bidra med vårt! Og det kan du tenke på når du neste gang står på Surtind eller Sæterknatten – eller kanskje tar en dukkert i krystallklare Helsenningen. 

Randi Barstad Rødseth

Hytteeier i Søbekklia


   

Nettsideansvar: Arne Heimestøl |