tPublisert:  10.11.06

 

 

Når dataen ikke virker

ARNE HEIMESTØL

Data er som kjent noe som virker av og til.  Har du opplevd at skriveren ikke vil skrive ut, at modemet ikke vil logge deg på nettet, eller at skanneren ikke vil skanne?  Forklaringen kan være at driverne (programsnuttene) som skal styre enhetene, ikke er installert. 

Øystein Sunde har skrevet ei morsom vise om dette.  Flere har sikkert ringt supporttjenester og fått til svar at en kan hente drivere på nettet.  Ille er det hvis det er nettet som er utilgjengelig fordi modemet mangler driver.  Men fortvil ikke!  Hvis du kan lese dette, er du i alle fall på Internett,  og der kan du finne det meste av drivere du har bruk for.

Oversikt over installerte enheter

I System i Windows finner du oversikt over hvilke enheter som er installert riktig.  I Windows XP klikker du på Start>Kontrollpanel>Ytelse og vedlikehold>System.  Velg  arkfanen Maskinvare og knappen Enhetsbehandling.

Nå får du fram oversikt over installert maskinvare.  Slik kan lista se ut hvis alle driverne er på plass:

Finne og installere driver

Hvis én eller flere drivere mangler, vil du se et spørsmålstegn eller utropstegn foran enheten.

Hvis du vet hvilken enhet dette er, kan du gjøre følgende:

  1. Høyreklikk og velg avinstaller enheten.

  2. Sett inn CD-en med riktig driver.

  3. Klikk på Handling og Oppdater driver.

  4. Kjør gjennom veiviseren.

Nå hender det at en ikke vet navnet på enheten som mangler driver.  Da kan programmet Aida32 være til god hjelp.  Her kan du laste ned dette hjelpeverktøyet.  Når du kjører det, finner du opplysninger om det meste om maskinvare knyttet til datamaskinen din.

Nå forutsetter jeg at du vet navn på maskinvaren du mangler driver til.  Da kan du prøve disse alternativene:

  1. Søk etter driveren ved hjelp av Google.  Eksempel på søk:  HP970cxi + drivers + download.
     

  2. Gå til produsentens side på Internett og let etter drivere der.  Du kan bruke lenkene for å komme til riktig side, eller du kan benytte søkeverktøyet du finner på sidene.
     

  3. Let etter driverne på Driverguide.com.  Her kan du logge inn med drivers og all.
     

  4. Noen maskiner er utstyrt med en såkalt servicetag.  Gå til produsentens side og skriv inn servicetaggen.  På denne måten kan du få en komplett oversikt over drivere til maskinvare som opprinnelig var installert.

Sammen med driverne vil du ofte finne informasjon om hvordan de skal installeres.  Det kan hende at du først finner slike opplysninger etter at nedlastingsfila er pakket ut. 

Til slutt et råd:  Det kan gå lang tid å finne alle driverne til en maskin.  Ta derfor vare på dem ved å samle dem på for eksempel en CD eller DVD.  Dette vil lette arbeidet hvis maskinen må installeres på nytt. 

Min erfaring er at en helt ny installasjon kan forlenge levetiden til en datamaskin.  Gamle installasjoner er som regel fulle av rusk og rask.  Som regel vil en ny installasjon + Widows Update gjøre maskinen raskere og mer pålitelig.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |