Sist oppdatert: 10.11.2006 06:47

Bjørn observert ved Petatmyra

ARNE HEIMESTØL
 
 
Forrige torsdag kveld møtte Tove Wiik og og Jorunn Enersen bjørn ved Petatmyra.  Wiik har tidligere sett bjørn i bjørneparken i Flå.  Hun mener det var en hannbjørn de så.  Bjørnen kom fra sør og forsatte opp lia, rett mot nord.


Bilde fra bjørneparken

Slik skildrer Tove møtet med bamsen:

"Bjørnen passerer oss ca. ti meter foran bilen, det er en skråning med sand ca. fire meter før skogområdet begynner, der hvor de har hugget ned trær. Der gikk han oppover.

Da gikk jeg ut av bilen, med motoren i gang da, selvfølgelig. Sto ved panseret å betraktet den flotte bjørnen, jeg tror det var en hannbjørn, fordi han var veldig stor, og hodet var bredt, binna er smalere over pannepartiet. Det la jeg merke til da jeg var i bjørneparken i fjor.

Videre var han lysere brun på ørene, og pukkelen var også lysere brun. Så var det labbene da, de var store og hadde lang pels. Og jeg var så betatt av ham at jeg begynte å snakke til ham, sa hvor fin han var med veldig lys blid stemme. :o)

Da var han kommet ca. midt i skråningen, og da snudde han seg imot meg, og bare så på meg, de sekundene føltes som minutter. Og dette var vel det mest fantastiske jeg har opplevd i Hedalen. Han snudde seg rundt nok en gang, og fortsatte videre oppover lia.

Han viste ingen tegn på aggresjon, og jeg syntes bare at han var noe av det vakreste jeg har sett i hele mitt liv."
 

Martin Aaslie dro til Petatmyra for å se etter spor.  På denne tida var det svært tørt i området. Likevel fant han spor og kunne konstantere at bredden på dem var ca. 13 cm.  Ut fra dette mener han å kunne fastslå at dette ikke er Deisjøbamsen. Den er større, og sporene er lette å kjenne igjen, for denne bamsen har en feil på ene labben.

Det var sauer i området, og disse var redde.  Aaslie forteller at det nylig er tatt to sauer ved Åsehaug i Hølera og tre sør for Strøen. 

Ole Arne Huset forteller at det nå er tre hannbjørner i Vest-Oppland. Han oppfordrer publikum til å følge med på hva som skjer med beitende bufe.

  • I mai ble det observert bjørn i Vassfaret.  Les mer her.