Sist oppdatert: 23.12.2006 09:09

Datatipset: Bildebehandling med Picasa

ARNE HEIMESTØL
 
  På nettet kan du finne mange gratisprogrammer. Bildebehandlingsprogrammet Picasa er ett av disse. Når det gjelder funksjonalitet, kan det selvsagt ikke måle seg med de største programpakkene, men det tror jeg flere vil være glade for. Her er det lagt vekt på å få med de viktigste funksjonene, og disse forklares mens du jobber.

Mange disponerer digitalkamera, og det har blitt enkelt å overføre bilder til datamaskinen. Picasa finner alle bildene dine og organiserer dem i mapper. Når du klikker på et miniatyrbilde, får du det opp i arbeidsfeltet, og da er det bare å prøve seg fram. Vi anbefaler at du følger rekkefølgen på arkfanene i programmet, og at du begynner øverst på hver meny og arbeider deg nedover. Husk at du kan angre hver justering.

Under arbeidsfeltet finner du knapper for å rotere og for å lagre bildet. Velger du eksporter, kan du lagre det behandlede bildet i ei mappe, og du kan velge størrelse og bildekvalitet på det.  Du kan bruke forhåndsdefinerte størrelser eller skrive inn bredde ved hjelp av tall selv.

Men det finnes andre muligheter også. Du kan lagre bildet i et webalbum, sende det som e-postvedlegg, skrive det ut, bestille kopi, lagre det i blogg eller lage en kollasj.

  • Her kan du laste ned programmet.
     
  • Bruksanvisning på engelsk finner du her.