Sist oppdatert: 25.12.2006 08:43

Julaften i Hedalen stavkirke

Foto: Arne G. Perlestenbakken
Preken: Eiliv Lønningen
 


 

Kirken var fullsatt da klokkene ringte inn jula i Hedalen julaften. Barneteateret og Salto hadde øvd inn flere flere sanger, og det var barn som leste juleevangeliet og hadde ansvar for dramatisering. Eiliv prest holdt preken, og han gjorde et poeng av at Jesus, som var Gud, ble menneske og steg ned til oss.Dette illustrerte presten med å gå ned fra prekestolen, ta av seg den liturgiske drakten, og ved å vandre rundt i kirkerommet. Vi gjengir her prekenen Eiliv holdt:

Julen handler om at Jesus ble født. Men hvorfor feirer vi hans fødsel? Bibelen sier at Jesus bodde i himmelen, hos Gud før han kom til jord. Men julenatt kommer Jesus ned til oss.

Ser vi på bildet i programmet ser vi et lys over hodet på Jesus. Nå var det nok ikke noen slik sol over hodet på Jesus der han lå i krybben. Han så nok ut som en vanlig baby. Men likevel kom det noen hyrder og tilba han. Hvordan kunne de vite at det var noe spesielt med dette barnet?

De hadde fått besøk av engler som fortalte dem hvem Jesus var. Slik kan vi si at englesangen lyste mer opp rundt hodet på Jesus enn det denne solen gjorde. Men dette er en måte kunstnerne har pleid å gjøre det på, for å vise at den lille babyen de har tegnet er Jesus.

Men hvordan prøvde Jesus å vise folk hvem han var?
Da han gikk her på jord hjalp han mennesker. Mennesker som var syke ble friske igjen. Bibelen sier at de under Jesus gjorde var tegn. Hva mener den da?

Nå er det jul. Du får kanskje mange fine gaver i kveld. Er du heldig så oppdager du at disse gavene er et tegn. Noen prøver å fortelle deg at de er glade i deg. På samme måte prøvde Jesus å gi folk et tegn, et tegn på at Gud var glad i dem.

Men Bibelen tenker også på noe mer. Vi kan tenke oss at noen kommer med fly til Gardermoen. Noen kommer på besøk, men vi har ikke sett dem før. Hva kan vi gjøre da? Da kan den som kommer gi oss noen kjennetegn, beskrive hvordan de ser ut – slik at vi kan vite hvem vi skal møte.

En gang ble Jesus spurt: Er du den som skal komme eller skal vi vente en annen? Da svarte Jesus: Blinde ser, døve hører spedalske renses.

De som hørte dette forsto at Jesus tenkte på noe som sto i GT. Allerede mange hundre år før Jesus kom, hadde Gud gitt menneskene en beskrivelse av han som skulle komme.
Derfor svarte Jesus slik han gjorde. Det var som om Jesus ville si:

Har ikke Gud gitt en beskrivelse av han som skulle komme? Passer disse kjennetegnene på meg, ja da er jeg den som GT snakker om. Dermed kunne folk oppdage hvem Jesus var, Gud hadde sendt sin Sønn.

Men julen forteller oss en ting til. Jesus var ikke bare Guds Sønn. Han gav avkall på å leve som Gud. I stede for kom han ned til oss og levde som et vanlig menneske.

Jul handler nettopp om at Jesus ble menneske. At han gikk om kring sammen med oss og snakket med mennesker. Han var opptatt av hvordan de hadde det.

Bibelen forteller om hvordan Jesus ble sliten når han var ute og gikk. En gang sitter han på en brønn. Disiplene hadde han sendt inn i byen for å kjøpe mat. Så kommer det ei dame som skal hente vann. Da spør Jesus om han kan få noe å drikke.

Bibelen sier at Jesus ble prøvd i alle ting, på samme måte som vi. Derfor vet han hvordan vi har det, når vi har det vanskelig og er lei oss. Hvis vi forteller det til han, vil han forstå oss. Men de menneskene Jesus hjalp her på jord, de ble ikke kvitt sitt egentlige problem, de ble kanskje syke igjen og alle døde.

Derfor gav Jesus oss et tegn til. Han døde og sto opp igjen.
Bibelen sier at Gud har en gave som ligger og venter på oss i himmelen, den er gjemt der. Gjemt – vi ikke hadde oppdaget det av oss selv. Men hvordan kan vi da vite om denne gaven da? Jesus kom og røpte hemmeligheten for oss. Derfor var det bra at Jesus kom.

Og en dag vil Jesus komme igjen, da vil det bli skikkelig julekveld, for da vil Gud gi oss alle de gaver han har liggende og vente på oss!!

\