tPublisert:  10.11.06

 

 

SkypeNyttig, billig og morsomt

ARNE HEIMESTØL

Programmet Skype er nå kommet i versjon 2.0. Med Skype kan du blant annet prate med inntil fire andre personer samtidig, ringe opp vanlig telefon, få eget telefonnummer, chatte, gjennomføre videosamtale med en annen bruker og overføre filer.  Programmet er gratis, og bruken er i de fleste tilfellene kostnadsfri eller svært rimelig.

Et webkamera koster noen hundrelapper.  Men det kan være en nyttig investering.  I går testa jeg kameraet mitt sammen med Skype.  Dette fungerte bra.  Videokvaliteten er ikke topp, men du kan se personen(e) du prater med, og det er i alle fall bedre enn kun å bruke telefon. 

Det kjekke er at denne tjenesten er helt gratis.  Og det gjelder enten du prater med noen i Hedalen eller i Australia.  Før du kommer i gang, må du opprette din egen brukerkonto, og du må legge inn minst én person i kontaktlista di. Skal du prate via Skype, bør du bruke headsett med mikrofon.  Da slipper du å få ekko av din egen stemme når du snakker med andre.

Møter koster ofte reisetid og penger.  Jeg er overbevist om at mange møter kan gjennomføres via Skype.  Det er fullt mulig å sette opp en konferanse med inntil fem deltakere.  Deltakerne kan sende hverandre hurtigmeldinger samtidig som de prater. Eksempelvis kan de dele lenker, og de de kan dele alle typer filer. Én av deltakerne kan føre referat, og dette kan igjen deles med resten ved at fila overføres. 

Ikke alle disponerer datamaskin.  Dette er ikke til hinder for at den som har slik teknologi, kan kontakte andre ved å ringe til mobiltelefon eller fasttelefon fra Skype.  Her må du imidlertid betale for tjenesten, men prisen er ikke avskrekkende.  Å ringe til fasttelefon er billigst.  Til de fleste steder i verden kan du ringe for noen tiører per minutt.  Her varierer satsene noe, men prisene er oppgitt på nettsida til Skype, og Skype holder oversikt over hvor mye ringetid du har igjen.

Undertegnede jobber som nettlærer i Globalskolen.  I klassen min er 28 elever.  Skype har tilført undervisninga en ny dimensjon.  Det er ikke lenger stille i verdens største klasserom.  Jeg kan se når elevene mine er pålogga, og elevene kan naturligvis følge med på når jeg er tilgjengelig.  Leksehjelp kan gis umiddelbart, og det er mye enklere å gi det via Skype enn kun ved å gi skriftlig tilbakemelding. 

Morsomt er det også å gi elevene leselekse.  Den kan de levere som talepost, og jeg kan spille den av når det passer meg.

De tre neste ukene skal elevene i 9. gjennomføre prosjektarbeid via nettet.  Det sier seg selv at Skype er et nyttig og formålstjenlig samarbeidsverktøy ved siden av læringsverktøyet PedIt.

Etter min vurdering er Skype et særdeles nyttig, billig og morsomt program. Her kan du laste ned Skype.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |