Sist oppdatert: 10.11.2006 06:47

Tur til Festningen

ARNE HEIMESTØL
 
  ”Det var det året det var så bratt” synger Øystein Sunde, men det er like bratt hvert år når en skal opp til Festningen, det mest kjente av bjørnehiene i Vassfaret.

Det var nettopp hit Vassfar-opplevelser hadde sin tur lørdag 15. juli. Med strålende sol og godt over tjue varmegrader var det en utfordring for både store og små.

Selv om selve bjørnehiet ble oppdaget i 1902, så er det ikke lenge siden det var bjørn i området. Bare noen få hundre meter fra hiåpningen, ble det observert en bjørn som lå og spiste på et elgkadaver i fjor høst.

Å vite at det er bjørn i området også nå, setter en ekstra spiss på turen. Og det var nok noen som kikket seg rundt, og kanskje hørte at det tasset borti skogkanten!

Etter å ha gjort unna det meste av oppstigningen fikk turdeltakerne høre historien om den dramatisk hijakten som to hedøler var ute på en høstdag for mange år siden i dette området.

Ved hiet var det ikke tegn til at bjørnen hadde overvintret der denne vinteren. Men derimot ble det godt besøkt denne dagen, av deltagere som ville se hvordan bamsen brukte å ordne seg med vinterseng.

Turen ble avsluttet med nykokt kaffe, kokt på tørr bjørkeved, og pruppkaker ved Rauhåkenbekken. Og for noen ble det også tid til et avkjølende bad i Aurdalsfjorden denne fine sommerkvelden.

Vassfar-opplevelser fortsetter sitt program med tur til Bukollen i Vidalen søndag 27. august.