Sist oppdatert: 10.11.2006 06:47

Spredte og små forekomster av molter

ARNE HEIMESTØL
 
  Moltene modnes tidlig i år.  Det er nå modne molter fra lavereliggende myrer helt opp til 1000 meter over havet i Hedalen.  Men det ser dessverre ut til at tørken har tatt knekken på det som kunne ha blitt en svært god sesong. Et forbehold tar jeg:  Det finnes bra forekomster i enkelte områder.

Undertegnede har vært på fire turer. Resultatet er knapt fire kilo.  Noe av årsaken til det er at det er tidlig i sesongen, og at det fremdeles er en del kart.  Mange myrer, dere det pleier å stå bær, er imidlertid nesten tomme for skogens gull.  

Onsdag gikk jeg en lengre fjelltur sammen med to kamerater.  Ruta: Helsenningen, Hesærn, Rennsjøen, Tinnsjøen, Krokvatnet, Slafjell, Moltefjell, Helsærn, Helsenningen.  Ingen av oss hadde mer enn en kilo molter etter endt tur.

Derimot kunne vi glede oss over flott vær, møte med to rypekull og et kull med ender.  Badetemperaturen var dessuten utmerket i fjellvannene. Og insektsplage var det slett ikke.

Det finnes altså molter, men skal en komme over dem, må en regne med å gå en del.  Jeg har sett spredte forekomster der det har stått en to-tre kilo med kart på hvert av stedene. 

Det er trolig mulig å sikre seg bær til julekvelden og litt til.  Og et forbehold må jeg ta:  Mine observasjoner bygger på fire turer. Med litt flaks kan en komme over større forekomster.  God moltetur!