tPublisert:  10.11.06

 

 

Ikke bli som Busteper!

Søndag 11. juni kl. 18.00 vises forestillingen "Busteper" på Hedalen skole kl. 18.00.  Gudbrand Heiene, som deltar i forestillingen, har sendt oss dette brevet:

BalsamicoJeg har i vinter vært med som skuespiller og sceneansvarlig på et teaterstykke vi har ”mekka sjæl”. Det hele begynte med at Elisabeth Helland Larsen fikk boka Busteper i bursdagsgave av Elin Grimstad.

Elisabeth er utdannet klovn og driver sin egen teatergruppe. Hun likte historiene i boka så godt at hun fikk lyst til å lage teaterforestilling med historiene i Busteperboka som utgangspunkt.

Hun spurte Elin om hun hadde lyst til å være med, og det hadde hun. Elin har et firma som lager animasjonsfilmer, så hun ville også lage animasjonsfilm til forestillingen.

Gordon synger SutteperVi fikk ganske bra med støtte fra Norsk kulturråd, og Figurteateret i Nordland hadde også lyst til å være med som coprodusent. Det vil si at de holdt hus og en del teknisk assistanse, pluss at de hjalp til med en del av utgiftene. Elisabet fikk også med seg de hun hadde øverst på ønskelista både til regissør, komponist og kostymedesigner.

Vi startet med to uker idemyldring og utprøving i Stamsund i Lofoten i mai i fjor. Så jobbet alle hver for seg før vi hadde 4 uker døgnet-rundt-jobbing fra midt i oktober. Så fikk ting synke litt, og de tekniske tingene utvikles noenlunde ferdig før vi etter jul hadde 10 dager på oss til å få alt ferdig. Slitsomt men moro, selvfølgelig!

Etter det har vi vært på to turneer i Nordland. Det er liksom gjenytelsen for at vi fikk produsere der, at vi må levere inntil 20 forestillinger til en svært lav pris. Men det skal ikke så mye lønn til før pengene hoper seg opp, når det eneste man rekker i løpet av dagen, er å kjøre, rigge, spille, rigge, kjøre og så i seng.

Nordland er et fylke med store avstander. Og Busteper har en ganske omfattende rigg. Vi bruker ca. 3 timer på å rigge, skifte og sminke når vi har god drill. Ideen med scenografien var å lage ei megasvær himmelseng, men det ble… Ja det ser ikke akkurat ut som ei seng. Men den ble stor.

Folk hadde en tendens til å le når jeg påstod at vi skulle ta med hele den scenografien i en Hi-Ace, Men det gikk. Jeg innrømmer at vi måtte være litt forsiktig med hva vi tar med av privat bagasje. men man bare rigger, spiller, riger og kjører

Vi har også spilt på Møre og Romsdals marked for Den kulturelle skolesekken. Der solgte vi tre turneer for de neste to årene. I Østfold, Hedmark og til Møre og Romsdal. To dager etter at vi har spilt i Hedalen, skal vi på det viktigste arrangementet for alle friteatergruper. Markedet for scenekunst i Sandefjord. Dit kommer folk fra hele landet for å kjøpe forestillinger til skolesekken i sine fylker.

Vi prøvde egentlig å få kommunen til å kjøpe Busteper som ei skoleforestilling mandag 12. juni. Men det hadde de ikke råd til. Men vi hadde veldig lyst til å spille i Hedalen. Så da bestemte vi oss for å lage arrangementet selv.

Skolen mente dette ville være et bra kulturinnslag for bygda og gav oss veldig billig leie. Så da har vi gått litt ned på prisen i forhold til andre åpne forestillinger.

Jeg er veldig glad or at Trond Berg og Grete Skogly har hjulpet til med å sette opp plakater mens jeg var i Afrika.

Litt om selve forestillingen

Vi dras inn i hovedpersonen Mærrys fantasiverden. Der blir hun selv dratt inn i Theatre de Disiplin. Der møter vi erkeoppdragersken Victorias hardtslående perfeksjonisme og den noe mer slitne Gordons lunefulle metoder. Ved hjelp av groteske historier, skingrende mandolin, insisterende versesang og animasjonsfilmer får vi mange illevarslende bevis på hvor galt det kan gå, hvis man ikke oppfører seg. Den store skrekken er å bli som Busteper.

”Ikke bli som Busteper!”

Forestillingen har blitt veldig godt mottatt. Den har vist seg å passe veldig godt for blandede aldersgrupper. (Over 6 år.) Vaktmesteren på Høyskolen i Nesna var stålende fornøyd, ikke bare fordi han (som egentlig ikke likte teater) likte den svært godt, men fordi han og fagfolkene på dramautdanningen for en gangs skyld var enige om at det var veldig bra. Så jeg tror vi har en forestilling med mye å by på for alle.

Dette er en forestilling laget av BOA-Scenekunst og Figurteateret i Nordland i tett samarbeid med animasjonsselskapet Grimfilm.
Du kan lese mer om forestillingen på disse linkene:

 Hedalen skole søndag 11. juni kl.18:00. Inngang frå øversida klokka 17:50

Aldersgrense: 6 år.
Voksne 90,-
Barn 70,-
Forhåndssalg: 41 33 54 96 / g-heiene@online.no

Hilsen Gudbrand Heiene


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |