tPublisert:  10.11.06

 

 

Uønsket e-post

ARNE HEIMESTØL

Dagens datatips handler om hvordan du kan unngå spam (uønsket e-post.  Legger du e-postadressen din ut på Internett, må du være forberedt på å få e-brev fra avsendere som har lyst til å prakke på deg varer og tjenester du ikke er interessert i.  Krypterer du adressen din, gjør du det vanskeligere for søkerobotene som finner e-postadresser.

Alle nettsider blir besøkt av roboter.  Disse robotene leser innholdet.  Noen av dem er nyttige.  De gjør at du ved hjelp av søk, kan finne fram på Internett. Men enkelte er altså ute etter e-postadresser slik at de senere kan spre spam.

Gartner Group definerer fire typer spam:

1. Uønsket e-post med ugyldig avsender og som kan ha støtende innhold

2. Kjedebrev, historier og svindel (for eksempel falske advarsler om virus)

3. E-post fra ærlige folk som forsøker å tjene til livets opphold

4. Forstyrrende, ikke-jobbrelatert e-post fra kolleger, venner og kjente

Nå utgjør all e-post som sendes i verden, 60-90 %.  Såkalte spam-filtre hjelper oss å sortere e-posten.  Men de er ikke 100 % sikre.  Noen ganger slipper spam igjennom, og det hender at e-post du skulle ha hatt, ikke kommer fram.

Løsningen

FastName, som drifter serveren Hedalen.no ligger på, har lagt ut et enkelt javascript for kryptering av e-postadresser i e-postlenker på hjemmesider.  Prøv denne sida

Når e-postadressen er kryptert, må man legge den inn i html-koden på hjemmesiden.  Dette kan jeg gjøre for sider jeg har ansvaret for.  Du kan ta temaet opp med dem som drifter sider der e-postadressen din er oppgitt.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |