tPublisert:  10.11.06

 

 

Fjøsmatte lager løyper

HELGE NORDBY

Løype med striper, ”skjørt” på scooteren, fjøsmatte i skiløypa, hva er dette? Jo, en gummimatte med riller for å lage skispor. Hvor ideen egentlig kommer fra, kjenner vi ikke, men Skiforeningen har tatt i bruk flere slike og benytter dem i sitt område som sporlegger etter snøscooter.

Løypa fra Jenlismyra

Roger Hybertsen, aktiv medlem av skiforeningen, hytte ved Busuvatnet, og nå med og kjører løyper fra Søbekkseter, tok med seg ideen til Hedalen. Han fikk bygget en slik matte og tatt den i bruk i januar. Hedalen IL fikk teste matta. Erfaringen var god, og i samarbeid med SVU ble matter anskaffet. Sporsettere i plast ble bestilt, og Harald har sveiset og skrudd, og nå har også HIL en slik sporsetter til bruk i turløypa fra Jenlismyra. 

Matta er 3,5 cm tykk, vel 120 cm bred og 180 cm lang. veier 75 kg, er av gummi og er tenkt brukt som underlag før større dyr i fjøs. På den ene kortsiden (fremst) monteres et jern med krok til å henge i scooteren.

I motsatt ende settes to sporsettere i plast. Med vekter lagt over sporsetterne, veier det hele vel 100kg. Matta er helt utmerket etter mindre snøfall. Blir det for mye snø, så bøyer den av slik at løypa blir som en tro. Ved isete løyper må hardere redskap til, som slodd, eller i beste fall fres, men det eksperimenteres med både skrapeskjær, avstiving og vekting for å se om matta har et større bruksområde. 

Matta vil aldri kunne lage samme løypestandard som en løypemaskin, men den er til god hjelp og kan spare noe kjøring når føre tillater det.


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |