t |
|
||
|
Ertesuppe og pannekakerI vår serie om tradisjonsmat presenterer vi i dag oppskrifter på god, gammeldags ertesuppe og pannekaker. God appetitt! Ertersuppe Ertersuppa lagar vi tå ”kålemne” (spikjiskinke-knoke), erter og byggryn. 1 pk gule erter og i ½ pk byggryn gjer ein stor porsjon. Legg erter og gryn i bløyt dagen før Tøm tå bløytevatnet. Ha knoke, erter og gryn i ein stor kjel. Fyll på kalt vatn te det dekker. Kok til alt e mørt, ca. 2 timer. Ein halltime før koketida e slutt har du i kårot, gurot og ev. andre grønnsaker, før eksempel purre.
Pannekaker Oppskrift fines det mange stann, men før i tida hadde dei itte så god rå på egg som i moderne oppskrifter. Her e ei ifrå ”Stabekkboka”, obligatorisk før husmorskuleelever på 60-talet: 250 g (1/2) liter kveitemjøl 1 ts salt Ca. ¾ liter mjølk 1-2 egg ----- Smør te å steike i Ha mjølet i ein bolle. Ha i ca 1/3 tå mjølka. Når dette er rørt samen te ei glatt røre uten klomper, kan du spe gradvis med resten tå mjølka. Halvpisk egga og bland i. Røra må stå og svelle ½ - 1 time. Eit lokalt råd e å ha i egga etter at røra ha stanne og svølle, og å sløyfe salt. |
||
Nettsideansvar: | Arne Heimestøl | |