tPublisert:  10.11.06

 

 

Blir du med på pilegrimsvandring gjennom Valdres 2006?

JAHN BØRE JAHNSEN

Du inviteres til å være med 23. juni – 2- juli 2006 når Pilegrimsvegen gjennom Valdres åpnes offisielt med den første organiserte gruppevandring. Du kan også gå på egen hånd når du selv ønsker, for guideboka og vegmerkingen håper vi skal være ferdig samtidig. Velkommen til å oppleve Valdres i sakte tempo fra kirke til kirke.

Soknepresten i Vestre Slidre var pilegrim til Santiago de Compostela i Spania for få år siden. En dør åpnet seg på gløtt og ble til en drøm om å få til en pilegrimsveg gjennom Valdres. Her ligger middelalderkirkene som perler på en snor. Mange andre i Valdres ville lage vegen sammen. Arbeidet i komiteen startet i 2004 og i 2005 prøvegikk vi hele vegen på 7 dager.

Ikke alle pilegrimsveger i Norge fører til Nidaros. Et av mange andre viktige valfartsmål var St. Thomas-kirken på Filefjell, dit vår veg skal gå mot vest fra Hedalen stavkirke. Vinden fra vest har blåst gjennom Valdres før, da sagnet om Sunniva på Selje kom over fjellet, da biskopen i Svithuns-kirken i Stavanger var vår biskop, og da Thomas av Canterbury ble skytshelgen på Filefjell. Keltisk åndstradisjon har vært en bærende kraft i kristningen av Valdres, og har levd videre her gjennom århundrer. Gamle stølsbudeier vet hvor paradiset er. Kelternes helliggjøring av naturen har et sterkt ekko i Valdres.

Vi krysser Høleraelva.  Foto:  Anders Garthus.23. juni feirer vi i jonsokkvelden i Hedalen stavkirke i Sør-Aurdal.
24. juni følger vi gamle Kongevegen over åsene til Urdevassetra og Valdreshaugen, vasser over Muggedøla og går over Øyvasshøgda til Smørhølet ca. 18 km.
25. juni går vi forbi Hølersetra, Svartsetra og Skar til Reinli stavkirke ca. 17 km.
26. juni går vi gjennom Liagrenda til Sundvoll og Aurdal kirke i Nord-Aurdal, og følger så gamle Valdresbanen til Leira ca. 23 km.
27. juni går vi forbi Tingnes, der Hellig-Olav kristnet aurdølene, til Fagernes med Valdres Folkemuseum, før vi går bratt opp på Fodnesåsen og gjennom Fodnesbygda til middelaldersteinkirken i Ulnes og videre langs vestsiden til Røn i Vestre Slidre ca. 24 km.
28. juni går vi på vestsida av Slidrefjorden med avstikker til Mo kirkeruin før vi kommer til kveldsmesse i den gamle hovedkirken - Maria-kirken - Slidredomen ca. 12 km
29. juni besøker vi Tingsteinen, der Hellig-Olav kristnet slidringene, og går opp til runesteinen i Gardbergfeltet, videre oppe i åsen før vi går ned til Lomen stavkirke og til Høre stavkirke i Vang, og derfra langs Kongevegen til Hensåsen ca. 28 km.
30. juni går vi på austsida av Vangsmjøsa med Riddarstøga på Leirhol, Olsholmen, kvernhusa på Vennis, og Leinesanden der Hellig-Olav kristnet vangsgjeldingene, så gjennom Kviturda før vi kommer til Øye stavkirke ca. 21 km.
1. juli går vi opp gjennom Rødalen og over fjellet langs gamle Postvegen. Fra ”Feginsbrekka” (gledens bakke) ser vi St. Thomaskirken vest for Otrøvatnet. Ved vandringens mål legger vi pilegrimsstavene våre på alterringen og takker for turen.
2. juli feirer vi den tradisjonsrike Syftesok-messe i St. Thomaskirken.

Vi går på stier, skogsbilveger og bygdeveger gjennom vakker natur og kultur, enkel overnatting og mattilbud, og frakt av bagasje. Samlingsstunder morgen og kveld. Turleder og prest er med. Start kl. 9 hver morgen. Begrenset antall deltakere av praktiske årsaker. Vil du være pilegrim bør du være med på hele turen for å komme bort fra din travle hverdag.

Pris kr. 2400 (kr. 300 pr. enkeltdøgn) inkl. enkel overnatting, mat og frakt av bagasje.

Opplysninger og påmelding innen 1. mai hos
Sokneprest Tordis Ødegaard, Vestre Slidre kommune, 2966 Slidre, tlf. 61345052 epost tordis.odegard@vestre-slidre.kommune.no 
Konservator Jahn Børe Jahnsen, Valdres Folkemuseum, 2900 Fagernes, tlf.61359925 epost jahnbore.jahnsen@valdres.museum.no 

Må din veg gå deg i møte
og må vinden være din venn
og må solen varme ditt kinn
og må regnet vanne mildt din jord
inntil vi sees igjen, må Gud holde deg i sin hånd!

Keltisk velsignelse ved reisestart

Fra pilegrimsvandringen i 2000

Relatert sak:


Nettsideansvar: Arne Heimestøl |