Sist oppdatert: 10.11.2006 06:47

Over fjellet

ANNE SOFIE HUSET SØRHAGE
 

  Det var veldig hyggelig å bli spurt om å skrive denne ukas kommentar for Hedalen.no. Jeg er helt imponert over hvor bra denne nettsida er. Det er moro å følge med på hva som skjer i bygda for en utflytta hedøling. Ja for det er lenge siden jeg har bodd i Hedalen, men jeg er ofte heim att. Hele familien min bor der, og jeg har hytta mi på Teinvassåsen.

Denne kommentaren vil jeg likevel skal handle om Årdal mitt nye hjem. For jeg tror det en en del misforståelser rundt dette stedet rett over fjellet.

Jeg husker første gang jeg var i Årdal på ferie med mamma og pappa. Nedover fjellsida møtte døde trær oss etter år med forurensing fra aluminiumsproduksjon, og det var det inntrykket som satt igjen inntil jeg kom dit på besøk for seks år siden. Nå i dag er det grønt og frodig og alt av frukt og planter vokser her. Nå har jeg bodd her i to og et halvt år og stortrives.
Rett før jeg skulle flytte hit, møtte jeg noen venner av meg i Dokka, Joker. ”Er du ikke glad i sola du da?”, var spørsmålet. Og ei anna venninne av meg har sagt: ”Det er vel ingen ting positivt med å bo i Årdal”.
Og mange tror at hele Årdal skal legges ned, og at mannen min som jobber på Hydro mister jobben sin.
På grunn av dette har jeg lyst til å drive litt reklame for det som er det nærmeste av Vestlandet for oss som bor i Hedalen. Ta dere en tur over fjellet på våren, mens snøen fortsatt ligger i Hedalen, og nyt den grønne og frodige vestlandsvåren

Årdal er som Hedalen, et kjempe godt sted og bo, med sine 5000 innbyggere.
Hydro skal ikke legges ned! Det er bare de to eldste hallene som har gammel og forurensende teknologi som skal stenges. Resten består, og de skal utvide forskningsparken. Det er en fantastisk vekst i bygda her. Dooria, dørfabrikken, åpner sommeren 2007, og 1.desember 2006 bygges Norsun, en solcellefabrikk. Det blir mangel på arbeidskraft her nå (så bare kom). Årdal får flere bein å stå på!

Vi har fantastiske fjellområder rundt her. Jeg bor i Utladalen, ved foten av Jotunheimen. For en som er glad i å gå i fjellet både sommer og vinter, så er det helt supert. Vi har åtte (!) svømmebasseng, utendørs og innendørs. Vi har to flotte idrettshaller, og et fotballlag i 2. divisjon (som dessverre rykker ned nå), og et håndballlag i toppen av 2. divisjon. Kulturlivet her blomstrer med mange arrangementer. Jeg må få anbefale Målrocken, hvert år andre helga i august, som er en helt super festival. I fjor var bl.a. Kaizers Orchestra, Raga Rockers og CC-Cowboys her. Rett ved der jeg bor skal det nå bygges drivingrange for Lærdal golfbane, og vi kan ta en båttur på Norges lengste og dypeste fjord Sognefjorden.

Det jeg savner mest fra Hedalen er sola, (men jeg har fått ei papirsol fra Anders Skinningsrud – tusen takk!) Der jeg bor er sola borte tre måneder på vinteren, men det er bare å ta seg en tur på fjellet på ski og nyte den er. Men nå har jeg begynt å venne meg til det også, og da er Årdal som Hedalen, verdens navle!

Min oppfordring er altså: Ta dere en søndagstur til Årdal. Det tar bare 2,5 – 3 timer med bil!