Sist oppdatert: 10.11.2006 06:47

Min vei til plaketten

MAGNHILD HUSEBY
 
  Våren 1998 møtte jeg spent opp på Lokalet sammen med min pappa og flere klassekamerater for å melde meg inn i 4H. Dette året hadde jeg ”Bli med ut” som oppgave. I denne oppgaven skulle jeg bygge gapahuk, gå turer og bruke ting i naturen. En morsom og spennende oppgave.

Det andre året mitt (1999), og det jeg kanskje husker best, hadde jeg ”Husdyra” som oppgave. Jeg valgte sau som mitt dyr. Jeg bodde for det meste nedi fjøset i Huset dette året. Der hadde jeg en søye som jeg fulgte.

En viktig del av året er jo lemmingen, og det syns selvfølgelig jeg også. Jeg ventet spent på at søya mi skulle lemme, så Gunvor fikk beskjed om at hun måtte ringe uansett når på døgnet dette kom til å skje.

Halv fem på en vanlig skolehverdag ringte telefonen. Det var Gunvor, ”Magnhild nå skjer det, søya skal lemme”. Ikke helt i hundre men veldig spent tuslet jeg ned i fjøset halv fem om morgenen for å få med meg det jeg hadde ventet på lenge.

Søya fikk tre nydelige lammeunger. Jeg kalte dem Krølle, Sonja og Bruno. De var så små alle sammen, Sonja var så liten at beina hennes datt igjennom gulvet i fjøset hele tiden, så vi måtte legge masse høy der så det ikke skulle sette seg fast.

Men en kveld jeg skulle ned i fjøset kom Ola Arne med den triste nyheten. Sonja hadde dødd. Det var kjempetrist og jeg var veldig lei meg en stund. men jeg hadde det veldig gøy med Krølle, Bruno og søya resten av året. Jeg takker alle nedi Huset for at jeg fikk være der!

På scena

Det tredje året mitt (2000) hadde jeg ”På scena” som oppgave sammen med Torunn og Kim Ole. Alf Prøysen-kabaret sto på programmet, der  Nøtteliten ,  Helene Harefrøken , og mange andre kjente figurer fulgte med. Mari-Ann og Brita var våre oppgavehjelpere.

Informasjon

Det fjerde året mitt (2001) hadde jeg ”Informasjon” som oppgave. Det var dette året vi arrangerte fylkesleir i Hedalen. Jeg og noen til hadde ansvar for informasjonsdelen på leiren. Det var en spennende og lærerik utfordring.

Leiren var også vellykket med ett koselig miljøtorg der Leif Eric spilte gitar. Mange 4H’ere husker dette koselige miljøtorget spesielt godt.

Litt om meg sjøl og andre

Det femte året mitt (2002) hadde jeg ”Litt om meg sjøl og andre” som oppgave. Denne handler mest om å bli bedre kjent med seg selv og sine nærmeste venner og familie.

Dette året var det også landsleir på Vinstra, jeg var ikke der selv, men denne leiren har blitt omtalt som en av de beste leirene på lenge. Dette er noe Oppland 4H bør være veldig stolte av.

På scena

Det sjette året mitt (2003) hadde jeg igjen ”På scena” som oppgave, men denne gangen sammen med Stine og Kristin. Vi danset, sang og dramatiserte en forestilling på ca. 30 minutter. Der var Karlson på taket, teskjekjerringa og pysjer en stor del av forestillingen.

Nordisk leir
4H beskriver nordisk leir på denne måten:

”Nordisk leir arrangeres annet hvert år på omgang i de nordiske landene og er åpen for alle aktive 4H-ere og alumner fra 14 års alderen. Deltakerne plasseres i tun etter fylke eller land. Nordisk leir er et sted hvor de nordiske kulturer vil blomstre, og fellesskap på mange områder vil vokse fram.”

Dette var min første nordiske leir. Kristin og jeg var to av 1018 unge 4H'ere som hadde en fantastisk fin leir med kjempe fint vær og ikke fuldt så god mat i Danmark i 2003. Denne leiren var ett klart bevis på hvor reisesyke nordmenn er. Hvert fylke fra Norge hadde en leirplass hver mens Sverige, Danmark og Finland hadde en like stor hver. Jeg trur vi fant ut at ca 750 av de 1018 leirdeltakerne var fra Norge. Man kan vel ikke legge skjul på at leirene i 4H har mange sommerflørter og kvelder fylt med kortspill. Denne leiren var heller ingen unntak. For verken Kristin eller meg!

Arbeid i klubbstyret

Det sjuende året mitt (2004) hadde jeg ”Arbeid i klubbstyret” som oppgave, ettersom jeg dette året var leder i Ildjarnstad 4H. Dette var en erfaring som var veldig gøy å ha med seg. Vi kom igjennom en fint år med masse moro og en høstfest der Hedalen Musikkorps underholdte oss. Jeg takker spesielt Ingen Olea for hjelpen dette året.

Dette året var det landsleir i Telemark. Leiren fant sted på samme plass som den årlige dansband-festivalen pleier å være. Dermed fikk vi ikke lov til å gå barbent på grunn av det kunne være glasskår i gresset. Denne leiren husker mange godt på grunn av det ekstremt fine været. Uken var full av vannkriger, bading og egentlig masse latskap for det var så varmt at ingen orket gjøre noen ting. Dette året lagde vi sære valdriser også vår egen Valdres-leir i Opplandsleiren. Noe som var veldig koselig i grunn.

Vi fotograferer

Det sjuende året mitt (2005) hadde jeg ”Vi fotograferer” som oppgave. Det var en veldig spennende oppgave der jeg eksperimenterte masse med svart/ hvit bilder og både APS kamera og digitalt kamera.

Ny nordisk leir

Nordisk leir 2005 ble arrangert i Holstjunga, Sverige. Denne gangen var det mange fra Ildjarnstad 4H som deltok. Oppland 4H var mest kjent for ett badebasseng noen gutter i leiren prøvde å lage. Etter samtaler med brannvesenet som hadde ansvar for sikkerheten i leiren, fikk de ikke lov til å fylle dette med vann med brannslangen. De var vel redd for at noen kunne drukne eller noe, dette fant ikke grave guttene seg i og begynte å hente vann med en tom søppelbøtte på hjul. Dette funket veldig dårlig så i det fulle og hele endte det hele bare med ett stort hull i bakken, som de måtte bruke krefter på å fylle igjen før hjemreisen.

Mer om meg sjøl og andre

Det niende og siste året mitt har jeg hatt ”Mer om meg sjøl og andre” som oppgave. Det var spennende å se i dette heftet når jeg var ferdig og sammenligne det med ”litt om meg selv og andre” oppgaven min som jeg hadde for fire år siden. I oppgaven skulle jeg sette meg store og små mål for meg selv. De har jeg tenkt til å holde. Jeg syns det var spesielt bra med denne oppgaven at den hjelper deg til å ikke bare konsentrere deg om store avgjørelser, men også små. Og ikke bare tenkte på dine negative sider, men like masse, og kanskje mer dine positive sider.

Jeg har hatt ni kjempemorsomme år i 4H og har aldri angret et sekund på at jeg meldte med inn i april for ni år siden. Spesielt det å reise på leir har vært opplevelser for livet. Og de kommer jeg aldri til å glemme.

Det er med stolthet og glede jeg kommer til å motta plaketten på Lillehammer den 25. november sammen med Torunn og Stine.

Hedalen, 28. oktober 2006.