Sist oppdatert: 10.11.2006 06:47

Hard å være konfirmant for 51 år siden!

NILS GARLI
 
 

Helga Sørum (Flaten) og Kjellaug Nordby (Øverby) forteller at det var en nokså travel tid for dem den sommeren de gikk for presten. De var begge budeier på hver sin sæter i Muggedalen. Det var møte for presten en gang i uka, og det alternerte mellom Hedalen og Begnadalen.  

Fra jubileet søndag 10.9. 2006:


Fra venstre: Magnar Ruud (Ingrirud), Anders Ovar Karsten Sørlie, Helga Sørum (Flaten), Ola Omsrud, Kjellaug Øverby (Nordby), Nils Garli. (Etternavnene i parentes er fra konfirmasjonstidspunktet.)

Når det var prestemøte, måtte de først gjøre morgenstellet av 12- 15 kuer hver, så var det å sykle til møtet, noe som tok nesten 3 timer (hver vei) til Begnadalen, deretter var det selve møtet, med leksehøring og undervisning, før det var nesten 3 timers sykkeltur tilbake til sætra, og til slutt kveldsstellet av kyrne. 

Og det var ikke bare møtene hos presten som tok tid. Det var store lekser til hver gang, stil måtte skrives, flere salmer og bibelvers pugges. All forberedelse måtte gjøres på sætra mellom alt det andre arbeidet. Og det var lite med moderne hjelpemidler – vann måtte bæres inn og ut, og all koking skjedde på ”svarten” med ved. 

De var budeier aleine, og stod for alt arbeidet, mjølking,  separering, kinning, ysting osv. Når det var ysting, måtte de fyre opp en stor gryte med 90 liter melk ved 4-5 tida om morgenen, så var det å røre og holde varmen ved like til osten var kokt inn ved 5 tida om kvelden.  

Helga Flaten forteller også at Valdresbunaden hun brukte på konfirmasjonen, broderte og sydde hun selv. Det er den samme bunaden hun brukte nå på 51- års jubileet!