Sist oppdatert: 10.11.2006 06:47

"Neste gang du lager vafler, tar du sursild på"

KJARTAN HAUGEN
 

  TENK DEG AT du aldri har vært i Hedalen. Du har heller aldri kjent noen som er fra bygda. Du vet knapt hvor dalen ligger, men du vet hva den heter og du har interesse av å vite mer. Da er den enkleste løsningen å gå på nettet for å finne det ut. Kanskje finner du selv ut noe du ikke visste? Det gjorde jeg.

Som f.eks. at vafler med sursild er en ”gourmetisk nytelse”. Maria som går på Hedalen b/u skole beskriver dette klart og tydelig på en lenke jeg fulgte. Anbefalingen til Maria ga meg mersmak. Derfor fortsatte jeg letingen min på sesam.no som spesialiserer seg på norske søk. Ikke nok med A-pressens norske nyheter som omhandlet Hedalen, her fant jeg også utenlandske nyheter som overrasket meg.

Nå tenker du sikker ”Ja – nå har’n fønni ein link te detta gardslåtteriet”. Og ja – det fant jeg. Under ”weird news” eller snodig nytt som kanskje vi ville kalt det. Men det var ikke det som overraska meg mest. Det var Pamela Johnson som lager bensin av mais. Det vil si at Pamela har aner fra Hedalen og skaper nye arbeidsplasser i Floyd, USA, gjennom familiebedriften som satser på grønt alternativ til bensin. Statoil må passe seg.

Tilbake til norske søk. Visste du forresten at Anne Mathea Digene vant en iPod? Du kan jo spørre henne hvorfor. Eller at det er noen som synes det er kjedelig å få hjelp fra Hedalen hver eneste 17. mai? Ikke langt fra hvor denne nyheten har sin opprinnelse kan vi begynne å prate om ”Vegen”. Du vet hva jeg mener. Vegen med stor V. Enten så er det lite bevilgninger eller så er det uvær.

På nettet kommer en ikke utenom hedalen.no. Det er linken som er lettest å følge. Det er fordi vi hedølinger er så sabla flinke til å lage nettsted for oss sjøl og for at vi leser hva som står der. Dermed får sida mange treff og det liker søkemotorene. Særlig Google.no. Men det er flere som setter pris på Hedalen.no og hva som står der. Nemlig ”Trönder”. I bloggen til denne studenten fra Westerdals skriver han: ”På bygdas hjemmeside finner vi blant annet en oversikt over alle dødsfall i bygda. Kanskje vi burde hatt en sånn side for Levanger også?” Og til deg Trönder – det synes jeg absolutt. Du kan til og med spe på med fødsler.

Hvis du vil under huden på hyttefolket som travler forbi hver fredag, er det en smal sak. I følge Aftenposten har familien Krogh fra Fredrikstad fiffet opp 60-talls hytta si i Hedalen slik at komforten er nesten som hjemme. Her får du en rekke gode tips med på kjøpet – om du skal pusse opp.

I tillegg til alt dette bør du få med deg limericken til Eldor Bråthen på nrk.no. Ildjarnstad 4H vant volleyballturneringa for aspirantene. Madonnaen fra kirka så ut som en ”reklameplakat” på 1200-tallet og en tysk turist sier dette om besøket i kjørka vår på hjemmesiden sin: Die Außenanlage um die Kirche ist schön, der Friedhof ist sehr gepflegt.

Men noe står igjen. Husker du raden med tolvbinds leksikon som sto, eller kanskje enda står, i seksjonen i stua? De kan du kaste for de har kommet på nettet. De heter Wikipedia.no. Her kan du slå opp på rubb og rake for å finne ut det du lurer på. Kjørka har sin egen side i godt selskap med Vassfaret. Men Hedalen er tom. Wikipedia er laget av oss som klikker oss inn der. Det vil si at du har full anledning til å legge inn fakta om Hedalen. Og det vil jeg oppfordre deg til å gjøre! Så kan enda flere lære litt av oss hedølinger.

Nå skal jeg steke vafler. Med sursild.

Kjartan

Lenker:

Antall relevante treff når man søker på henholdsvis Begnadalen, Hedalen, Bagn og Fagernes på Sesam.no: