Sist oppdatert: 10.11.2006 06:47

Barna - vår framtid!

ÅSE KULTERUD
 
  Mange mennesker har en sak de brenner for. Jeg for min del brenner for - ja du tenkte riktig, BARNA. Når jeg om 13 år sitter oppe i Kønnbråtån og ikke lenger har barn på skolen, tror jeg kanskje en viktig bit av samfunnet er i ferd med å gli ut av hendene på meg.

Er jeg så heldig å ha barnebarn på skolen her, kan jeg delvis følge med, kanskje også få lov til å delta i noen aktiviteter.

Men egentlig burde hele bygda, ung og gammel, gift og ugift, med og uten barn, ja kort sagt: alle, få lov til å få et innblikk i skolen og det som foregår der, for det er faktisk her grunnlaget for fremtiden befinner seg, de som skal føre det hele videre.


Akkurat nå er det barnas/ elevenes muligheter til aktiviteter på og rundt skolen som opptar meg og også flere andre, både foreldre og lærere . Og barna roper selvfølgelig ”hurra for det”.

Nå har vi konkrete planer om å ruste opp uteområdet. Lavoen har nok mange hørt om, men kanskje ikke sett. Den står nedenfor gressbanen, og inne er den innredet med sitteplasser og vedovn. Der har elevene og lærerne hatt mange trivelige timer, ja en del foreldre og besteforeldre også.

I området rundt lavoen er det muligheter for mange aktiviteter: sage trær, spikke med kniv, klatre, bygge hytter,henge i tau og mye mer som er morsomt for barna. Videre koker de suppe, griller pølse og steker pannekaker der nede, noe som gjør hverdagen ekstra hyggelig. Barnehagen har også mulighet til å ta turer hit når det passer dem. Skolen har faste dager hver uke ,og faktisk går det også an å låne lavoen til å feire bursdag i!

Skolen vår består av barn med mange ulike interesser. Det som da er viktig, er at de finnes flere forskjellige aktiviteter på og omkring skolen, slik at så mange som mulig kan( i mer eller mindre grad) få tilfredstilt sin interesse. Dette har veldig mye med trivsel på skole og innsats i timene å gjøre. Noen ønsker å sparke fotball, noen liker å huske, ande igjen vil finne et gjemmested i skogen, mens noen bare vil sitte på skoleplassen og slappe av.

Snøballkasting er også svært populært (særlig om vinteren) og aking når den tiden kommer. I barnehagen er det en del fine leikeapparater, men det er behov for opprydding på området. Det er pr i dag ca 20 barn i barnehagen vår.

I ”kunnskapsløftet” som nå er innført i skolen, legges det mer vekt på de typiske ”teorifagene”, matematikk, norsk, engelsk og IKT. Dette er vel og bra, men barn trenger også praktisk kunnskap. Med det mener jeg for eksempel, at de bør vite og få oppleve at når høsten kommer skal bær og frukt høstes inn. Da er en tur i skog og mark for å plukke bær med etterfølgende safting og sylting, en flott opplevelse! Kanskje en tur i maisåkeren for å hente mais som de siden griller i lavoen. Dette har vi muligheten til her i Hedalen- og vi bør bruke den!

Når vinteren kommer er det mange aktiviteter som må ”legges på hylla”. Men som jeg har nevnt før, er det svært populært, om ikke alltid like populært, å kaste snøball. De siste åra har elevene på skolen hatt snøballblink- noe som har vært svært vellykket. Tror ikke det har vært en eneste skade på grunn av snøballkasting etter at den ble satt opp. Nå skal blinken bli enda bedre…

Selv om snøen har lagt seg, er det mange som ønsker å spille fotball. Det har vi faktisk også mulighet til i og med at grusbanen fortsatt eksisterer. Men det koster en del å holde den brøyta. Vi snylter på idrettslaget, tror jeg…..

Så kommer våren med liv og lyst. Da er det gøy å titte i fuglekassene, plante blomster i bed og potter, eller rett og slett bare prøve å kapre en liten bit av benken i sola. Iblant kan kanskje musikktimene da legges til Guds frie natur, (som er overalt i Hedalen) og gitarmusikk og sang toner ut over dalen. Det gjorde i alle fall vi, og tro meg eller ei, det var Rolf Gunnar som bedrev disse! Han husker det nok.

Du leser kanskje mellom linjene at det ligger en baktanke fordekt her. Som nevnt, vil vi nå ruste opp uteområdene, og jeg håper du nå har fått litt lyst til å være med…Enten på dugnad eller med en slant. Begge deler er like kjærkomment.

Det blir dugnad onsdag 26.09 og torsdag 27.09 fra kl. 18.00. Nå vi ikke ser å jobbe lenger, blir det servering i gymsalen. Og som sagt: Hvem som helst er velkommen til å delta.

Til våren håper vi å få på plass nye mindre fotballmål (det er ikke lett å stå i mål når buret er dobbelt så høgt som en selv, og mange ganger for bredt.). En klatrevegg og ballbinge står også på ønskelisten. Dette er mulig dersom vi kan få midler fra kommunen igjen , og også spillemidler. Vi har også vært i kontakt med flere lag og organisasjoner som alle har vært positive, og søknadene er på plass. Flere har også sponset oss allerede med noe utstyr.

Vi tilbyr også alle andre å være med å støtte økonomisk. Den nye lavoen er ganske kostbar, den skal nemlig tåle vær og vind her oppe i noen år. Du kan sette inn ditt bidrag på konto nr. 1604.05.07020. Dette er skolen gavekonto, og ingen bidrag er for lite eller for stort.
Mange vil nok si at dette er det offentliges ansvar og at de derfor gjør en bjørnetjeneste ved å være med. Jeg vil heller oppfordre til å se på det som en investering for fremtiden. Glade barn er den beste garanti for din fremtid.