Sist oppdatert: 08.04.2007 09:02

Påske i gamle dager

ARNE HEIMESTØL
 


Fra stua på Hedalsheimen
 

– Vi kjørte med hest når vi skulle til kirka i påska i gamle dager, forteller 96 år gamle Erik Fekjær. Hestene måtte vi legge noe over, for gudstjenestene kunne vare lenge. For konfirmanter var det frammøteplikt.

–Men vi hadde også tid til å gå på ski. Når vi skulle til fjells, måtte vi gå på egne bein. Jeg var bosatt i Fekjær og likte å gå til Storekraksetrene i Bogen. Skispor laget vi selv, og treskia ble smurt med parafinvoks. Det ga god glid - begge veier.

Ellers kan jeg huske at vi var svært glade i å hoppe på ski. Hoppbakker ordnet de mange ungdommene selv, og de flinkeste kunne strekke seg opp mot 40 meter. Perlestenbakken var den beste hoppbakken i bygda.

Det var ikke så mange hytter i bygda som det er nå. Likevel fikk Erik en stor bekjentskapskrets. Fra 1946 til 1961 drev han ungdomsherberge. Ellers har Erik jobbet med tømmerkjøring med hest og fløting, og i flere år var han nattevakt på Beito hotell.

– Bedehuset hadde en viktig rolle i bygda, fortsetter Erik. – Også der møtte ungdommen opp, og det var Anton Brager som stod i spissen for mange av disse møtene.

Nå bor Erik på Hedalsheimen, og han trives godt der. Bo- og servicesenteret er sentralt plassert i bygda, og Erik får ofte besøk av familie og venner.


Fra stua på Hedalsheimen