Sist oppdatert: 11.04.2007 07:13

Windows Vista

ARNE HEIMESTØL
 
  For en tid siden kom Windows Vista på norsk. Når du kjøper ny PC, vil du få tilbud om å få dette operativsystemet installert. Det kan være greit hvis du skaffer deg en maskin med minimum 1 Gb minne. Det gjør ikke noe om den har to. Pass i så fall på at du ikke bruker opp alle minnekortplassene med små minnebrikker.

Jeg har oppgradert min ett år gamle bærbare PC til Vista. Dette gjorde jeg for å bli kjent med det nye operativsystemet. En slik oppgradering vil jeg ikke uten videre anbefale andre å gjøre. Noen grunner til dette:

 1. Oppgraderingen er dyr.

 2. Det kan godt hende du må sette inn ekstra minne i maskinen din. Det gjorde jeg, og siden begge kortplassene var fylt opp, måtte jeg kjøpe nye og kraftigere minnebrikker. De gamle minnebrikkene fikk jeg ikke levere tilbake.

 3. Oppgraderingen ga meg en god del utfordringer. Windows XP var installert med filsystemet FAT32. Vista ville ha NTFS. Det gikk litt tid før jeg fant ut av hvordan dette skulle gjøres.

 4. Skal alle enhetene på en datamaskin virke tilfredsstillende, må det være drivere (programmer) som styrer enhetene. Mange drivere finnes allerede i Vista. De som mangler, kan man som regel laste ned fra produsentens hjemmeside. Jeg opplevde at jeg til slutt manglet en driver. Den fantes ikke for Vista. Derfor tok jeg sjansen på å bruke tilsvarende driver for XP. Det kan være et sjansespill, men i dette tilfellet gikk det greit.

 5. Jeg brukte en hel arbeidsdag på å få plass alle innstillinger og programmer. Grunnen til dette var at jeg valgte en ren installasjon. Det vil si at jeg formatterte disken og startet på nytt. Alle programmer måtte derfor installeres på nytt, og før installasjonen  måtte jeg ta sikkerhetskopi av datafiler og legge disse på plass igjen etter at Vista var oppegående.

Konklusjon: Hvis du ikke må ha Vista, anbefaler jeg deg å vente med dette til du får ny maskin. Da kan du få en maskin som er tilpasset dette operativsystemet – og som har alle driverne installert.

Nytt i Vista

Operativsystemet kjører ikke fortere enn det XP gjorde på min maskin. Men det er mye nytt man kan ha glede av. Her kommer noen eksempler:

 1. Sikkerheten skal være bedre enn i XP.

 2. Du får en ny nettleser - Explorer 7.0, men den kan du like gjerne laste ned og installere i XP. Jeg foretrekker Firefox.

 3. Designet er vesentlig forbedret i Vista.

 4. Vistas søkefunksjon har blitt mye bedre enn i XP. Men du kan fremdeles klare deg med for eksempel Google desktop i XP.

 5. Oppdateringer i Vista skjer via et eget program. Det fungerer bedre enn i XP.

 6. Mediaplayeren er flott, men også den kan du få i XP.

 7. Foreldrekontrollen er bra utbygd i Vista.

 8. Operativsystemet har gode funksjoner for sikkerhetskopiering av data.

Mer informasjons om Visa finner du på PC World sine sider.