Sist oppdatert: 24.04.2007 20:22

Familien Vikling og de tre naboene

LARS ELSRUD
 

  I familien Vikling ble det en gang født tre trillingbrødre. Disse ble døpt Ut, Inn og For. Og som for trillingbrødre flest, hvis en kan si det i forhold til trillingbrødre, så hadde naboene problemer med å skille de tre fra hverandre på mange forskjellige vis. Noe som skapte mange og hissige diskusjoner i nabolaget der Ut, Inn og For Vikling vokste opp. Ikke minst da Ut Vikling allerede som 14-åring bygde seg campinghytte.

- Se, det er Ut Vikling ropte naboen som het Enga Sjert entusiastisk, da han så en person på gården til familien Vikling sette opp et skilt om overnatting og frokost. Den gutten er det fremdrift i. Ikke før har han bygd campinghytte, så begynner han å leie den ut også.
- Tull, svarte nabofruen som het Fru Strert bekymret, det der er Inn Vikling. Alle ser da det. Det er bare han som kan finne på å sette opp et skilt om overnatting og frokost her i bygda. Her som det er så lite gjennomfartstrafikk og hvor alle lager frokosten sin selv.
- Jeg tror det er For Vikling jeg, sa naboen som het Provo Sert. Det er jo bare For Vikling som kan finne på å lage til et slik tilbud, uten å tenke over at dette kan føre til at alle slags folk kommer farende hit.

Neste dag sto de tre naboene igjen og så bort på gården til familien Vikling der de tre brødrene holdt til.
- I all verden, sa Enga Sjert. Se nå har jammen meg Ut begynt å sette seg opp en ny, liten campinghytte ved siden av den han nettopp er ferdig med. Han er neimen ikke redd for nye prosjekter.
- Dette liker jeg ikke, sa Fru Strert. Det er ikke lenge siden Ut satte opp en campinghytte. Jeg synes ærlig talt at han kunne vente med å sette opp en ny til også For og Inn har satt seg opp campinghytter. Jeg synes alle tre brødrene må få like sjanser. Selv om det er Ut som fikk ideen først. Tenk hvis Ut tjener så mye mer penger enn Inn og For før de fyller 16 år, at det bare er han som har råd til moped. Slik hører jo ingen sted hjemme.
- Jeg blir irritert på både dere to og på Viklingbrødrene, sa Provo Sert. Først blir det masse bråk her i nabolaget mens Viklingbrødrene snikerer campinghytter. Så blir det masse bråk fra gjester som kommer for å leie alle disse campinghyttene. Og til slutt masse bråk fra mopedene som brødrene kjøper seg med pengene de tjener på å leie ut campinghytter. Da blir det ikke mye koselig for oss andre her i nabolaget. Jeg foreslår at vi tar en alvorsprat med faren deres.
- Det kan du ikke mene Provo Sert, sa Enga Sjert. En slik tulleprat blir i alle fall ikke jeg med på sa Enga Sjert, og gikk.
- Jeg er som du skjønner heller ikke enig med din vinkling på dette, sa Fru Strert. Men jeg kan uansett ikke bli med på den praten. Jeg må hjem og lage mat til sønnen min som snart kommer hjem fra skolefritidsordningen. Han går jo i klassen til Viklingbrødrene, men sier de aldri er på skolefritidsordningen fordi de vil hjem og jobbe med egne ideer. Det er jo litt betenkelig at de tre brødrene går glipp av alt det de andre er med på gjennom skolefritidsordningen. Så gikk Fru Strert, og Provo Sert ble stående igjen alene en liten stund. Så gikk han også, i retning gården til familien Vikling.

Neste morgen da de tre brødrene Ut, Inn og For Vikling var på vei ut for å dra til skolen ble de stoppet av faren deres.
- Hør her, sa faren. Jeg hadde en liten prat med en nabo i går. Det virker til at alle i nabolaget er i mot at dere driver med egne prosjekter, og ikke er med på de samme aktivitetene som de andre i klassen deres. Naboene er visstnok også bekymret for at du Ut ser ut til å skaffe deg flere muligheter enn deg Inn og For.
- Ja, men pappa svarte Ut, Inn og For i kor – vi liker jo å ha det sånn, og vi har da de samme mulighetene. Det er bare det at vi har litt forskjellige interesser, sa Inn. Så mens Ut bygger hytte, planlegger For og jeg hva vi kan tilby de som kommer hit for å leie disse hyttene. De trenger jo både mat og opplevelser.
- Jeg vet dere tenker slik, svarte faren. Men jeg får inntil videre ta tilbake hammeren og saga du Ut fikk låne til å bygge deg campinghytte. Også får dere alle tre i stedet bli med de andre i klassen på skolefritidsordningen etter skolen i dag.

Noen uker etter snakket to av de tre naboene igjen sammen.
- Jammen ble det stille og godt i nabolaget etter at Viklingbrødrene ble med i skolefritidsordningen, sa Provo Sert.
- Ja, stille ble det jo svarte Fru Strert. Men det ble jo litt kjedelig også. Det kunne jo vært artig med en turist her i blant. Men nå må jeg hjem å lage mat til sønnen min, han er alltid så sulten og vil ha mat når han kommer hjem fra skolefritidsordningen.

I det Fru Strert var gått og Provo Sert sto alene igjen i stillheten i nabolaget, kom faren til de tre Viklingbrødrene gående. Han hadde på avstand sett de to stå og snakke sammen.
- Ja, nå håper jeg dere er fornøyd med oss Provo Sert, sa faren forsiktig. Det var ikke meningen å forstyrre dere andre i nabolaget. Men du vet, gutter er gutter.
- Uten dermed å svare på spørsmålet sa Provo Sert fornøyd: Du har alltid skjønt det er riktig å lytte til andre du, min gode nabo Av Vikling.