Sist oppdatert: 11.08.2007 08:45

Trond studerer ved Kunsthøgskolen i Oslo

ARNE HEIMESTØL

Trond Kulterud er for tiden student ved den toårige linjen visuell Kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo. Snart starter han på det andre skoleåret, og i dag deler han noen av arbeidene sine med oss. Trond ser ikke bort fra at han flytter hjem til Hedalen etter endt utdanning.
 

– Jeg har alltid vært interessert i tegning, illustrasjon og design og valgte naturlig nok en utdannelse hvor jeg kunne lære mer om dette, forteller Trond. – Etter tegning/form/farge på videregående skole har jeg fortsatt med, verneplikt, folkehøgskole, kunstskole og litt jobbing.  For meg ble visuell kommunikasjon faget som passet best å gå videre med. Alternativene var Kunsthøgskolen i Bergen, Kunsthøgskolen i Oslo og Høgskolen i Buskerud. Jeg måtte gjøre et par forsøk, før jeg kom inn i Oslo – hvor jeg helst ville gå. Nå begynner jeg snart på andre året, og gleder meg til det, selv om det er mye og intensiv jobbing. 

Ved siden av skolegangen tar kunststudenten på seg arbeid med illustrasjoner, tegning, maling og grafisk design. – De siste tre årene har jeg drevet et enkeltpersonsforetak, October Design, og for to år siden begynte jeg som fast illustratør i magasinet "Woman", fortsetter Trond. Han trives godt med dette arbeidet og håper med tiden å kunne leve av blant annet slike jobber.

De siste årene har han vært opptatt av den visuelle konseptutviklingen som ligger bak spill- og filmindustrien. Dette går blant annet på å utvikle karakterer og omgivelser. I Norge har man ikke kommet så langt på dette området ennå, men det finnes noen som jobber med de beste i bransjen. "FunCom" har eksempelvis gjort det bra med flere store spillutgivelser. – Å få jobb i et slikt firma ville være noe jeg også kunne tenke meg i fremtiden, men det krever mye hardt arbeid for å komme seg dit. Å dra utenlands er også et alternativ jeg vil se nærmere på etter hvert.

– Hvilke verktøy bruker du i arbeidene dine?

– Jeg jobber med mange forskjellige redskaper, alt ettersom hvilket resultat jeg prøver å komme fram til, og de siste to-tre årene har jeg  jobbet med digitale medier, fortrinnsvis Adobe Photoshop, Adobe Illustrator og Painter. Mulighetene for digital tegning har stadig utviklet seg, og jeg forsøker så godt jeg kan å ta igjen lasset.

 

Planene fremover blir å gjøre ferdig bachelorgraden. Så får jeg se om jeg tar en mastergrad, eller om jeg finner meg en jobb jeg kan trives i. Muligheten for å etter hvert vende tilbake til gode, gamle Hedalen er ikke utenkelig siden jeg kan jobbe med mye av det jeg gjør hjemmefra og via Internett.