Sist oppdatert: 21.08.2007 09:15

Med Farmen som inspirasjonskilde på Tyfsa

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO: UNGDOMMER PÅ Tyfsa
 
  Tyfsa heter stedet åtte ungdommer har besøkt i den hensikt å utforske seterlivet. Seterdrifta i nærheten av Petatmyra ble egentlig avsluttet på 1980-tallet. Oldemor Olava hadde da med seg sine to søstere, Thea og Olea, og alderen på disse budeiene var da 75, 80 og 85 år.

TV-programmet Farmen var inspirasjonskilde da hedalsungdommene Henrik, Christian, Jon, Mikkel, Silje, Ingunn, Petter og Marit reiste til Tyfsa, setra som Hans Fossholt nå eier. Hvordan var seterlivet i gamle dager, og hvordan levde budeiene?

Ved ankomst ble vaffelrøre ordnet, og her tjente hjulvisp som miksmaster. Vaflene ble steikt på svartovn, og siden det ble bra med røre, kunne det også lages lapper. Dette var det jentene som stod for. Guttene hadde en annen viktig oppgave. De skulle sørge for middagsmat, og det var ikke vanskelig. Fiskefangsten ble god.

Mandag tok ungdommene fatt på en ny utfordring. De skulle lage prim. Gårdsmelk hadde de med fra Brenden, men hvordan fikk man til velsmakende prim i gamle dager? Kjelen som ble tatt i bruk, hadde ikke hatt en slik oppgave på mange år. – Rust skallet av, og den smaken var ikke helt god, forteller Ingunn.

Bedre gikk det da de skulle plukke blåbær. Å lage blåbærsyltetøy var langt enklere.

Svartovnen ble også brukt til brødbakst i gamle dager, og dette måtte utforskes. – Brødene vi bakte, smakte fortreffelig, forteller Marit.

Det ble tid til å rydde i veaskålen, male og mer fisking. Fisketurene var vellykket, men været var ikke helt til å bli klok på. En dag åpnet himlens sluser seg og sendte en durabelig haglskur over ungdommene. Heldigvis hadde de ei god og varm hytte å komme til, og pinnebrød på bål var ikke å forakte.


Ungdommene hadde tatt med seg tidsriktige klær.


Fra ett av måltidene

Tirsdag skulle gjengen lage smør. Ali Brenden hadde gitt innføringskurs, og smøret smakte som navnet; det ble godt smør.

– Det har vært en super tur, og opplevelsene på Tyfsa frister til gjentakelse, forteller ungdommene som retter en takk til Hans for lån av setra.