![]() |
|||
Sist oppdatert: 21.08.2007 09:15 |
Med Farmen som inspirasjonskilde på Tyfsa
|
||
![]() TV-programmet Farmen var inspirasjonskilde da hedalsungdommene Henrik, Christian, Jon, Mikkel, Silje, Ingunn, Petter og Marit reiste til Tyfsa, setra som Hans Fossholt nå eier. Hvordan var seterlivet i gamle dager, og hvordan levde budeiene? Ved ankomst ble vaffelrøre ordnet, og her tjente hjulvisp som miksmaster. Vaflene ble steikt på svartovn, og siden det ble bra med røre, kunne det også lages lapper. Dette var det jentene som stod for. Guttene hadde en annen viktig oppgave. De skulle sørge for middagsmat, og det var ikke vanskelig. Fiskefangsten ble god.
Bedre gikk det da de skulle plukke blåbær. Å lage blåbærsyltetøy var langt enklere. Svartovnen ble også brukt til brødbakst i gamle dager, og dette måtte utforskes. – Brødene vi bakte, smakte fortreffelig, forteller Marit. Det ble tid til å rydde i veaskålen, male og mer fisking. Fisketurene var vellykket, men været var ikke helt til å bli klok på. En dag åpnet himlens sluser seg og sendte en durabelig haglskur over ungdommene. Heldigvis hadde de ei god og varm hytte å komme til, og pinnebrød på bål var ikke å forakte.
Tirsdag skulle gjengen lage smør. Ali Brenden hadde gitt innføringskurs, og smøret smakte som navnet; det ble godt smør. – Det har vært en super tur, og opplevelsene på Tyfsa frister til gjentakelse, forteller ungdommene som retter en takk til Hans for lån av setra.
|
|||
|
|||
|