Sist oppdatert: 26.08.2007 22:29

Brudemarsj fra Hedalen i nytt arrangement

ARNE HEIMESTØL
 
 

Da Sigrid og Gunnar Fossholt ble viet i Hedalen kirke sist lørdag, gikk de ned kirkegulvet til tonene av Hedalsmarsjen, brudemarsj etter Lars Bertelrud, spilt av Herman Nordby på trompet og Guri Amundsplass på orgel. Her kan du høre utdrag av  urframføringa av det ny-arrangerte musikkstykket.

 

Marsjen ble skrevet for vel hundre år siden. Det fortelles at Halvor Grønhaug framførte den både på tverrfløyte og klarinett, gjerne først i 17. mai-toget. Lars Bertelrud var en dyktig felespiller og felebygger som var godt kjent i Hedalen i mellomkrigstida. Han spilte marsjen på hardingfele og har antagelig lært den av Halvor Grønhaug.
 

Bente Ingholm Hemsing var i sin ungdom flere ganger på besøk hos Lars Bertelrud og lærte blant annet denne marsjen av han. Hun skrev musikkstykket ned og gjorde det tilgjengelig for annen instrumentering.

 

Korpsdirigent Arild Bjørnstad fikk Rolf Nødelund, tidligere arrangør og dirigent for Gardemusikken, til å lage et arrangement for korps. Hedalen musikkorps har spilt Hedalsmarsjen mange ganger – både på konserter og andre arrangementer. Hver 13. dagsbasar er den fast på programmet. Trygve Bolstad og Henning Andersen har også framført marsjen i originalversjon flere ganger, og begge har lært den av Bente Hemsing.

 

Ørjan Matre skrev nytt arrangement
 

Da Herman Nordby fikk komme med forslag til bryllupsmarsj for Sigrid og Gunnar Fossholt, fikk han en idé. Som medlem i Jaren Hornmusikkforening har han blitt kjent med komponist Ørjan Matre.

For få uker siden var noter til nytt arrangement klare, - for trompet og kirkeorgel. Både for Herman og Guri ble det nok litt ekstra øving i sommerferien, men de var både stolte og fornøyde da urframføringa var gjennomført.


– Det var en spesiell opplevelse å få være med på dette, forteller Herman. – Jeg har blitt godt kjent med Hedalsmarsjen i korpset, men det var noe annet å spille dette flotte arrangementet sammen med orgel. Nå skylder jeg komponist Ørjan Matre en bedre middag, sier Herman, som arbeider som kokk på Hotel Continental i Oslo.


Flere som vil gifte seg?
 

– Dette ble et veldig fint arrangement, sier Guri Amundsplass. – Det er god variasjon mellom solospill, samspill og kraftige orgelakkorder. Hedalsmarsjen er egentlig et kort stykke, men i dette arrangementet bearbeides temaene, slik at komposisjonen varer i ca. fire minutter.