Sist oppdatert: 14.12.2007 07:08

Visjoner for Hedalen, merkevare Vassfaret og kreative veier videre

KUNDAN ROKSTAD
 
Til bygdefolket, næringslivet, hytteboere, organisasjoner o.l. og andre  som har interesse av det som skjer i området Hedalen og Vassfaret. Vil først og fremst takke de i Småsamfunnsprosjektet som la grunnlaget for mye av det fine som nå skjer i Hedalen og området. De satte igang flere ting, sådde flere frø/ideer og de hadde en medmenneskelig målsetting om at Hedalen skal være et godt sted å bo i, arbeide i og flytte til.
 
En del av bl.a. de gruppene og ideene som de satte i gang er det som nå bl.a. har inspirert til og ført til etableringen av Hedalen Markedsforum (HM). HM er nå formelt registrert og styret er kommet i gang. Undertegnede oppfordrer hele næringslivet inkl. alle selvstendige næringsdrivende i Hedalen til å melde seg inn med å tegne andel nå slik at vi sammen kan på en mer effektiv og kreativ måte markedsføre både området Hedalen/Vassfaret og ellers hva vi kan tilby av varer og tjenester, se her
 
Det har siste året vært jobbet med denne etableringen av HM, men samtidig er det også jobbet med flere viktige ting og temaer som kan komme bygda og området tilgode på både kort og lang sikt og tenker da på følgende: 
 • Søknad til Vegvesenet om brune skilt til Vassfaret og Hedalen stavkirke fra E16 ved Nes og Begnadalen, det er nå positive signaler fra saksbehandlere i begge fylkene. I siste samtale med saksbehandler i Oppland nevnte hun at de også jobbet med forslag for å få Bautahaugen inn på samme skiltet.
 • Bedre mobildekning i nedre del av Hedalen. Telenor Mobil har sagt at dette skal de nå få til etter at vi har hatt møte med de og at de har vært på befaring.
 • Skilting i og av Vassfaret. Det er allerede forespurt tre personer som har sagt ja til å kartlegge dette og komme med forslag. SVU og Valdres Destinasjon er positiv til dette med tanke på selve skiltene.

 • Mikkjel Fønhus-aktiviteter. Det jobbes bl.a. med å se på dette med lydbok og flere spennende ting, (som mulig bok og årlig arrangement i Hedalen). Flere personer er allerede involvert som bl.a. Gudbjørg Fønhus S.  Cato Skimten Storengen er forespurt om ny lydbok + at det er kontakt med Lydbokforlaget.
 • Hva kan vi sende av materiell (eks. postkort, brosjyre, lydbok, video) hjem med de snart 1400 leirskolebarna i året som er naturlige fornøyde ambassadører for Vassfaret/Hedalen? Det jobbes med konkrete forslag som bl.a. å kunne gi de en NRK film om Fønhus og Vassfaret , se her,  det har allerede vært første positive kontakt med NRK.
 • Kan Bautahaugen bli et enda mer levende museum som bl.a. info-/ opplevelsesenter for Vassfaret?
 • Er det mulighet for ei turistforeningshytte på Hedalsiden i Vassfaret?
   
 • Hvordan og nårtid få igang en Brøtningsfestival?
 • Hvordan få åpnet og få permanent liv i Solstad kafe igjen, ikke bare til konsert med Cato og Leif Eric,  og kan det bli nytt navn som "Vassfarkafeen"? 
 • Det finnes ikke noen egen hjemmeside for Vassfaret som jeg har funnet, og det er allerede sikret flere domener (i Hedalen) for Vassfaret så dette er noe som det også sees nærmere på nå.
Bakgrunnen for ovennevnte ideer, prosjekter og enda mer som det jobbes med nå er basert på følgende 5 spørsmål som undertegnede stadig stiller seg:
 1. Hvordan få flere til å svinge av ved Nes/ Begnadalen/ Nesbyen til Hedalen?
   
 2. Hvordan få flere til å stoppe i Hedalen for timer, dager eller lengere periode?
   
 3. Hvordan få flere til å kjøpe/bygge hytte eller leie hus/hytte/leilighet for å pendle eller bo kortere eller lengre perioder i Hedalen?
   
 4. Hvordan få flere til å ha lyst til å flytte permanent til Hedalen?
   
 5. Hvordan få flere til å bruke området Hedalen/Vassfaret og/eller kjøpe mer varer og tjenester som vi tilbyr i Hedalen?
Med positive svar på disse 5 spørsmålene kan vi vel sammen også klare å lage enda flere arbeidsplasser i området Hedalen?

Når det gjelder forslag til visjon for Hedalen kan det være en ide å bruke målsettingen fra Småsamfunnsprosjektet?

"Hedalen skal være et godt sted å bo i, arbeide i og flytte til".
 
Merkevarebygging er etter min erfaring viktig med tanke på hvilket omdømme det ønskes av Hedalen og området.  Se eksempel.
Siden navnet Vassfaret allerede er viden kjent og har et godt omdømme så er det vel viktig å se på hvordan vi kan bruke dette unike merkevare videre?
Hva med slagord som:   "Hedalen, porten til Vassfaret"? eller "Hedalen, porten til Vassfaret i Valdres" - slik at ikke markedet tror at Vassfaret er bare i Flå/Hallingdal?
 
Ser frem til mer informasjon om prosjekter og ideer som både Hedalen Markedsforum og Bygdeutvalget jobber med, men samtidig oppfordrer jeg alle til å komme med engasjement og innspill til de begge slik at vi alle er enda mer med på laget for positiv utvikling og omdømme av området Hedalen og merkevare som Vassfaret også.
 
Vil også informere om at Ole Jørgen Liodden i Naturfokus nå markedsfører og setter fokus på det kjente og sagnomsuste Vassfaret, se her.
 
Kanskje årets markedsføringsbedrift, Bygdeprisen el.l. kunne vært gitt til Harry og Grete på Vassfaret Leirskole som i mange år har hatt fokus på Vassfaret og Mikkjel Fønhus til de mange tusen barn som har vært innom? En del har jo kommet tilbake igjen etter noen år og kjøpt/bygd hytte i området. Leirskolen øker nå med hele 30-40% etter en utvidet kontrakt med Bærum Kommune, se her.
 
Del gjerne denne eposten med familie, venner, kolleger, hyttefolk, utflytta hedøler og andre selv om det allerede er flere som mottar denne.
 
Jeg ønsker dere alle ei fredfull førjulstid og et spennende godt nyttår som nærmer seg raskt med alle muligheter som finnes i "Hedalen, porten til Vassfaret i Valdres".