Sist oppdatert: 25.12.2007 09:52

- OG JORDEN TAR HIMMELEN I FAVN..!”

SIGMUND NAKKIM
 

”ØNSK MEG IKKE god jul, ønsk meg god tur!” sa et menneske til meg rett før jul. Det var ikke juledagene men turen bort fra et julepreget Norge hun så frem til.

 

JULEN KAN være som et FORSTØRRELSESGLASS. Alt kan forstørres i julen:

Gleder og sorger, vennskap og savn. Det gode kjennes kanskje ekstra godt, men det såre blir også så tydelig. Alt vi bærer med oss kan bil forstørret. Det er vel derfor mange synes julen er vrien. ”Gid det var 6. januar i morgen” sa en annen. Det handlet om frykten for en sår høytid.

 

FOR MEG ER julens evangelium det som blir stående uansett forventninger.

JESU KOMME har noe godt og gledelig å møte meg med uansett hvordan livet ellers er.

Jesu fødsel er ikke bare en søt julefortelling, men handler om GUDS GODE NÆRVÆR I VÅRE LIV.

Det er ulike måter å møte julen på. Allerede i juleevangeliet hører vi det:

Keiser Augustus. Opptatt av penger og luksus og makt. Satte i gang manntallinnskriving så han kunne sikre sine skatteinntekter. 1000 mil borte fra Jesus, opptatt med sitt…

-         kanskje ikke ulikt mange av oss i vårt rike Norge: penger, makt, luksus. Tanker og oppmerksomhet 1000 mil borte fra Jesus..?

Han som drev herberge i Betlehem: Fryktelig travle tider. Fullt hus, stress og mas, - og god butikk… Så kom det sannelig enda et par, og hun høygravid. Nei, nå fikk det være nok. Han stengte dem ute. Beklager, det er ikke plass…..

-         kanskje ikke ulikt mange av oss: med livet fylt av så mange viktige ting kan vi komme til å stenge Jesus ute. Våre planer, alt det vi og vil kan presse dem ut. Ikke plass i herberget, og kanskje heller ikke i vårt liv og vår jul??

Sauegjeterne ute på markene. De hørte englesangen og budskapet og sa: La oss gå inn og se.. og de skyndte seg av sted og fant!

-         kanskje er det vår utfordring: å nærme oss Jesus. Åpne, nysgjerrige og med god forventning ga de seg i vei, og de fant MER enn de kunne ane!

I SALMEN ”Stille natt” synger vi om Jesu fødsel:

”- OG JORDEN TAR HIMMELEN I FAVN..!”

Til denne jagede og strevsomme jorda kom Gud selv som et sårbart barn og gjorde seg

delaktig med oss. Med vanlige hverdagsmennesker. Med snekkerfamilien i Nasaret, med fiskerne ved Gennesaretsjøen, med deg og meg. Guds gode nærvær hos oss.

 

FOR MEG ER dette noe stabilt og grunnleggende. Noe som livet kan bæres oppe av.

Kanskje du og kan oppleve juleevangeliet slik: som det glade og byggende budskapet til oss hverdagsmennesker.

Visst varierer våre liv mye. En tid for glede og smil, en tid for sårhet og savn, en med gode forventninger, en med frykt og uro.

Men inn i VÅR sorg og VÅR glede kommer Gud selv i barnet fra Betlehem.

Hans komme, Hans nærvær, Hans kjærlighet, Hans raushet og nåde er for oss. For deg og meg, - og for livet sånn det er denne julen.

Derfor går det an å si God og velsignet julehøytid uansett:

For vi kan ta himmelen inn i alle ting og bli velsignet av Gud. Også du, med ditt liv, med alt du har med deg. Lukk opp ditt hjerte, ta himmelen i favn og kjenn Guds velsignelse!

Gledelig julehøytid!