Sist oppdatert: 13.02.2007 18:51

Man er ikke eldre enn man føler seg

NINA H. GRØV
 

  Nabofruen til barnas oldeforeldre på Nes var syvogtyve år inntil hun døde som 93 åring!”Tenk at hun blir 70 år til sommeren, jeg trodde ikke hun var en dag over seksti.”

”Han er virkelig sporty, han nærmer seg da de seksti han og!”
Slike kommentarer kan man høre hvor hen man er. Har jo også hørt om de to fotballspillerne fra denne bygda som klarte å gi aldersbegrepet nye dimensjoner. 3 mnd. forskjell på fødselsdato ble til 20 år. Den ene manglet 2 mnd. på å bli 30, og den andre hadde akkurat passert 30 år. Den førstnevnte var da i 20 årene, mens den andre nærmet seg de 40.
Alder er bare et tall! Man er ikke eldre enn man føler seg er det ett ordtak som sier, og jeg henger meg på det.

Ikke at jeg er gammel, men med mine trettifem år, så begynner jeg å bli en voksen dame. Er det en gang jeg skulle ønske at jeg var eldre, må det være da jeg som nyutdannet sykepleier begynte min praksis ved Fekjær psykiatriske senter i 1997. Jeg skulle fremstå som en god rollemodell. Jeg skulle veilede, råde, forklare og behandle pasienter som hadde dobbelt så lang livserfaring som meg, til å ta de rette valgene. Jeg var antagelig ikke vanskelig å lure heller om det var noen som ville det. Håper at det har gått bra med dem jeg har hatt kontakt med!

Siste helga i januar reiste jeg sammen med Hedalen`s damelag til Beitostølen for å sparke fotballturnering. Fredag kveld gikk med til å heie Hedalen`s to herrelag videre til kvartfinaler.
Damelaget gikk også videre til kvartfinale på søndag. Der møtte vi Røa, et av Norges beste damelag med tre landslagsspillere!! Vi merket kanskje at alderen har startet sin innhenting. Vi hadde to spillere under 30 år, så vi ble nok noe trege i bevegelsene. Det skal og sies at vi kun trener en kveld i uka. Men det er moro og inspirerende å ha et mål med treninga, selv om det hender jeg får kommentarer fra mannen min som: ”bare reis du, jeg har tre unger jeg.”
Min egen pappa synes nok det er litt drøyt at jeg bruker tid på fotballen i min alder. Som han sier: ”Nei, Nina du må huske på at du har tre unger nå, og kommer i bakre rekke selv.”
(Jeg glemmer ikke at jeg har tre barn…. men for meg så gir det mye å være i aktivitet og jeg håper det også kan smitte over på barna).
Endelig har skiføret kommet til Hedalen. Vi har takket være stor fellesinnsats og flere ildsjeler mange mil med velpreparerte løyper på fjellet og i bygda. Kjempetilbud for oss som liker å gå på ski – hadde vi enda hatt litt mer tid…..For meg avsluttes vinteren med et av årets høydepunkter – Skarverennet. En stor gjeng fra Hedalen deltar i årets skarverenn 21.april, her skal 37 km tilbakelegges, sammen med min mann! Vi satser på å ha noen besteforeldre som barnepiker, hvis de har tid da.(som regel er dette aldri noe problem – de får tid!) Besteforeldre i dag er veldig opptatt med jobb og fritidsaktiviteter. Det er virkelig positivt for det viser at de heller ikke er eldre enn de føler seg. Aktivitet avler forhåpentligvis aktivitet. Å holde på med ting en liker holder en ung til sinns, og en blir ikke eldre enn man føler seg!

Noen utsagn om alder:

  • En mann er så gammel som han føler seg, og en kvinne så gammel som hun ser ut!
  • Du er gammel den dagen du bøyer deg ned for å knyte skolissene, og når du har gjort det, stanser du et øyeblikk og tenker: var det noe mer jeg skulle ha gjort når jeg først er her nede?
  • Alderen har to fordeler: man har ikke vondt i tennene lenger, og en hører ikke alt det dumme som blir sagt rundt en.
  • Alder er som å bestige et fjell. Man blir nok litt andpusten, men får en mye bedre utsikt.
  • Etter hvert som vi blir eldre, blir kroppen kortere og historien lenger

Med å være aktiv selv håper jeg å få dratt med egne barn ut i skog og mark, at de blir glad i naturen og liker å være i aktivitet. Og jeg kan tro jeg er tjuefem noen år til!!!!!

Ungdommelig hilsen Nina H.Grøv