Sist oppdatert: 14.01.2007 20:20

Vilt og vakkert i Hedalen!

ARNE HEIMESTØL
 
 

Kan du tenke deg å kjøre slede som blir trekt av reinsdyr? -Alt er mulig, svarer Berit Hætta som nettopp har kommet til Bjørnstad i Hedalen med fire reinsdyr. Hætta er opprinnelig fra Kautokeino, men har bodd i Hønefoss i seks år. Nå forbereder hun innsats på Samisk vinterfestival i Oslo. Håpet er å få kjøre med kongelige gjester i slede nedover Karl Johans gate i begynnelsen av februar.


Berit med to av reinsdyra

Det er tilfeldigheter som gjør at Berit Hætta nå har havnet i Hedalen. Jon Gudbrand Bjørnstad jobber i Hønefoss. Der fikk han spørsmål av Berit om han kjente til et sted der det var mulig å plassere reinsdyr.
-Du kan ha jo ha dem på jordet vårt i Hedalen, svarte karen. Og slik har det blitt. Seint lørdag kveld kom reinsdyrene. Den lange reisen fra Kautokeino tok tre dager, men dyrene er i god form og ser ut til å finne seg til rette på Bjørnstad.


Jon Gudbrand og "Gubbis"

Søndag kveld kom gammen opp. -Så nå kan jeg overnatte hvis jeg ønsker det, forteller Berit. I skrivende stund er hun i gang med å undersøke om det kan hentes ved i skogen slik at bål kan tennes inne i gammen.

-Hva er førsteinntrykket ditt av Hedalen, spør vi. -Her er det vilt og vakkert, kommer det kjapt fra Hætta. Det er ikke umulig at det kan bli hedøl av meg på sikt, forteller hun, -men foreløpig bør jeg bo i Hønefoss, for jeg har en sønn på 14 år som ønsker å fullføre skolegangen sin der. -Når jeg ikke er i Hedalen, vil Marianne hjelpe til med stell og foring av reinsdyrene.

Fram til februar vil Berit bruke tid på å trene med reinbukkene sine. De har kjørt med slede før, men dyrene er nye for henne, så de trenger tid til å venne seg til sin nye eier. Det er fire bukker hun har fått; det er slike dyr som skal trekke sleder...

"Gubbis" heter det yngste dyret. De fleste i Hedalen forbinder det navnet med Jon Gudbrand. Og at samme navn ble brukt på et reinsdyr, henger sammen med at Jon hadde bursdag sist uke.


Marianne og Jon Gubrand forer "Gubbis" med reinlav.