Sist oppdatert: 03.01.2007 07:10

Tar vi vare på hverandre?

PER HARALD GRØV
 

 

Glemmer vi hverandre i hverdagen?
Vi har nettopp feiret jul.  I adventstiden og inn i julen er vi flinke til å ta vare på hverandre og hjelpe hverandre. Det er derfor kanskje dumt å stille dette spørsmålet nå.
 

Men hva med resten av året?  Er vi flinke til å se og ta vare på hverandre de 11 andre månedene i året. 

Vi kaver på i det daglige mot nye mål. Målene er ofte noe vi skal kjøpe når vi får økonomi til det. Så får vi etter hvert penger nok og kjøper det vi ønsket oss. Om en liten stund er det nytt kav mot nytt økonomisk mål. 

Det gjør noe med oss at vi hele tiden må jage mot noe nytt. Vi får ikke tid til å tenke og føle hva som virkelig er av verdi. En av verdiene vi bør ha tror jeg ligger på å ta vare på hverandre. Alle trenger vi omsorg. Vi er alle enkeltmennesker som er sårbare i perioder og som trenger litt felleskap. Trenger litt omtanke, omsorg og hjelp, og ikke i det minste å bli sett. 

Dette kavet/kjøret gjør at vi får ikke tid til hverandre, tid til enkeltmenneske. ”Før i tida” så hadde vi tid til å besøke hverandre, ta en kaffekopp uten at vi ble bedt. Dette gjør vi sjelden lenger.  Det er i alle fall svært sjelden at jeg ”stikker innom noen” uten at jeg er bedt eller har et ærend. Hvordan er det med deg, gjør du det? 

Jeg vet om mange som ikke har krefter til å be noen til selskap. Enkeltmenneske sitter der og venter på å bli sett og få besøk, men det er ingen som har tid. Vi har det jo så travelt…

Når jeg titter innom mor så sier hun ofte til meg. ”Dette at du kom var dagens største glede”. Men, det som er rart er at det er ikke bare hennes glede. Ved at jeg gleder mor så blir også jeg glad. Den som gir den får… 

Kanskje vi kunne bli flinkere til å ta vare på hverandre i 2007. Ser vi litt rundt oss i naboskapet så er det mange medmennesker som er der og som trenger å bli sett, kanskje få et lite besøk. Skal vi forsøke å gi hverandre litt mer omsorg i 2007, litt medmenneskelighet i praksis?  Jeg vil prøve i 2007. 

Godt nytt år!