Sist oppdatert: 13.07.2007 11:27

Reisehjelpere

ARNE HEIMESTØL
 
  Det kan være en utfordring velge riktig rute når en er ute på ferietur, og likeså kan det skape problemer å finne fram i tett ferietrafikk. Kart eller kartbøker har i mange år vært nyttige hjelpemidler, og disse bør en fortsatt bruke. I de siste årene har det kommet flere hjelpemidler; kartsiden i telefonkatalogen og navigasjon med GPS.

Gule sider sin karttjeneste

Dette er et utmerket hjelpemiddel når du skal planlegge en biltur. Hvis du ønsker korteste vei til målet, er det bare å skrive inn avreisested og mål, og så beregner nettstedet reiseruten. Du kan studere kart, og skrive disse ut i ulik målestokk. I tillegg kan du få skrive ut en tekstversjon av kjøreruta.

Slik kan et stort kart av foreslått kjørerute fra Hedalen til Molde se ut:

Her finner du kartsiden.

Navigasjon med GPS

Navigasjon for bil har falt i pris det siste året. Nå kan du få de enkleste utgavene for et par tusenlapper. En GPS hjelper deg til å navigere via satellitter. GPS-satelitter kretser rundt jorda to ganger per dag; de holder seg i en meget nøyaktig bane og sender radiosignaler til jorda. GPS-mottakeren tar imot disse signalene, og når den har kontakt med minst fire satellitter, kan den temmelig nøyaktig fastslå hvor du til enhver tid er med bilen din. Nøyaktigheten kan under gode forhold være på tre meter.

Posisjonen vises på kart. Skal systemet virke, må mottakeren være låst på minst tre satellitter. Det sier seg selv at slike systemer vil ha problemer i lange tunneler.

For tre uker siden skaffet jeg meg en GPS-mottaker. Denne festet jeg til frontruta i bilen, og den henter strøm fra innebygd batteri eller sigarettenner i bilen.

Systemet er svært enkelt å bruke. Når du slår på mottakeren, går det litt tid før den finner ut hvor du er. Du taster inn stedet du skal til og oppgir gatenummer hvis dette finnes. På min GPS er det trykkfølsom skjerm. GPS-en beregner kjørerute, og du får opp et kart som du både kan forstørre eller forminske. En damestemme gir i tillegg beskjeder om hvor du skal kjøre, og hvor langt det er til neste veikryss.

Den første testen gjorde jeg i Bergen. Her skulle jeg kjøre fra Haukeland via Nesstun og til Voss. Mottakeren foreslo en rute jeg ikke hadde kjørt tidligere, så jeg ignorerte den første beskjeden og kjørte til hovedveien mellom Nesstun og Bergen sentrum. Ganske snart rekalkulerte mottakeren ruten og kom med forslag som jeg var enig i.

GPS-en gir både skriftlig og muntlig informasjon om hvor du kan kjøre. Spesielt i rundkjøringer var den til god hjelp. "Kjør inn i rundkjøring" var første beskjed jeg fikk ca. 50 meter før rundkjøringa. Like før jeg kom inn i den, sa stemma for eksempel. "Ta tredje til høyre".

I HjemmePC kan du lese mer om GPS og finne tester av ulike produkter.