Sist oppdatert: 02.07.2007 07:56

Blir du med på dette neste år?

TEKST: ARNE HEIMESTØL
FOTO (NEDERST): BJARNE BERG
 
De færreste av oss legger ut på sykkelturer som Arild Dammen og Anders Berg Stensrud gjorde forrige helg. Arild deltok i Styrkeprøven fra Trondheim til Oslo, og Anders gjennomførte sitt løp fra Lillehammer til samme mål, og for begge ble det en krevende tur i ufyselig regnvær.
 
– Over Dovre var det særlig ille, forteller Arild. – I unnabakkene ned mot Dombås ble det mer enn nok avkjølig, og fra Lillehammer mot mål var det som vanlig et slit. Jeg er likevel godt fornøyd med å ha gjennomført løpet på 22 timer og 50 minutter.

Løpet bærer sitt navn med rette. Det kreves trening og styrke for å gjennomføre et sykkelløp på 540 km.


Fra målgang i 2005

– Fra påske og fram til Styrkeprøven må jeg ha minimum 150 mil, forteller Arild. I år ble det 170. En vanlig treningstur er på mellom 5 og 10 mil. Ofte gjennomføres turen via Nes, Begnadalen, Hedalen, Vestbygda og hjem.

 Begnadalsbakkene opp klatrer Arild på rundt 25 minutter, og der er det godt å ha mange gir.

– Hender det at du angrer at du har lagt ut på løp som Styrkeprøven? spør vi.

– Åh, det forekommer nok det, humrer Arild. Men slike tanker går fort over når mål er passert. Det er en egen tilfredsstillelse å kunne gjennomføre slike utfordringer. Fysisk aktivitet gir glede og overskudd til det daglige arbeidet. I år var det forresten jubileum. Arild har nå gjennomført 10 styrkeprøver. Bare én gang har han måttet bryte.

Det er ikke bare sykling som opptar Dammen. Han har også gjennomført Birkebeineren både på ski og sykkel, og maraton har han sprunget i Fredrikstad.

– Kan du anbefale slike aktiviteter for andre? – Absolutt! Både sykkel og ski er idretter som er snillere med kroppen enn for eksempel jogging. Så jeg har ingen problemer med å oppfordre andre til å delta i for eksempel Styrkeprøven.

 
Anders

Anders Berg Stensrud startet på Lillehammer og syklet sine 186 km på 6 timer og 24 minutter. En meget sterk prestasjon! –De første 12-13 milene gikk greit, forteller Anders. Jeg ble klissbløt, for det regna det meste av tiden. De siste seks milene var krevende.

Anders har allerede bestemt seg for å delta i løpet neste år også, og om to år er han gammel nok til å prøve seg på Trondheim - Oslo.
– Etter hvert håper jeg å kunne henge på Arild. Bare vent! sier han på mobiltelefon fra sommerskiskole på Skåbu.

 
Og slik kan man se ut ved målgang.