Sist oppdatert: 24.07.2007 22:04

Urframføring i Hedalen stavkirke

ARNE HEIMESTØL
 


Håkon Asheim


Komponist Nils Henrik Asheim.
Tittelen på konserten var satt til "Som lilja rein". Liljer er i tekst og bilder ofte brukt som symbol på Jomfru Maria.


Åge Kvalbein framførte også musikk av Johan Sebastian Bach; Preludium, Sarabande og Gigue fra Suite i G-dur

 

– Jeg visste ikke at vi hadde ei konsertkirke, sa menighetsrådsleder Eldor Bråthen da han takket Marit Mattisgard, Berit Opheim, Håkon Asheim og Aage Kvalbein for konserten "Som lilja rein" disse holdt i stavkirka mandag 23. juli.

Selve kirkerommet lå imidlertid godt til rette for at musikerne kunne kommunisere både med hverandre og med publikum, og i begge deler lyktes de svært godt. Sentralt plassert i korskirken var de synlige for alle, og selv om ikke akustikken er like god som  i for eksempel Begnadalskirka, vil vi hevde at nettopp denne konserten passet godt i stavkirka – både fordi temaet var knyttet til jomfru Maria og fordi de vokale og instrumentale stemmene klang usedvanlig godt sammen i dette lokalet.

Det var en variert konsert som spente fra gregoriansk musikk – Marias lovsong, til Eivind Grovens balladetone arrangert av Håkon Asheim. Vi fikk høre både tradisjonsstoff og musikernes egne komposisjoner og improvisasjoner.

Konsertens høydepunkt ble likevel urframføringen av Nils Henrik Asheims sitt nye verk, "Mariasanger". Asheim er kjent for blant annet OL-fanfaren på Lillehammer og inngangsmusikken til kronprinsbryllupet.

Mariasangene inneholder tre satser: "Lova line", "Maria er en jomfru ren" og "En jomfru ren opprunden er". Tekstene i komposisjonen er hentet fra norsk og dansk folketradisjon. Åge Kvalbein spilte Cello og Håkon Asheim hardingfele. Marit Mattisgard og Berit Opheim sang. Musikken er en ny komposisjon rundt folkemusikk og folketradisjonssang. Komposisjonen er et bestillingsverk til årets Jørn Hilme-stevne.

Rundt 110 betalende tilskuere hadde møtt fram, og vi er overbevist om at både bygdefolk og tilreisende satte pris på å kunne overvære denne historiske konserten.


Åge Kvalbein og Berit Opheim

 

Fra venstre: Berit Opheim, sang, Håkon Asheim, hardingfele, Åge Kvalbein, Cello, Marit Mattisgard, sang og langeleik og Nils Henrik Asheim, komponist.