Sist oppdatert: 25.07.2007 07:23

Jakttid

ELLEN SKRINDE ØVERBY

Mange nordboere gleder seg stort til våren og sommeren. Med vårt klima er kanskje ikke det så rart. Men etter min mening er høsten den fineste årstida. Nå kommer tida for å høste av naturens overskudd, i mange forskjellige former. Og mange går på jakt, enten med gevær eller  bærspann.  

For min del er det bærspannet som blir benytta. Vi er heldige som bor slik til at vi kan plukke både blåbær, villbringebær, tyttebær og molte uten å måtte reise lange veier. Og  skogens gull, molta, er den gjeveste å jakte på. Jeg plukka de første moltene i dag, så nå er sesongen i gang.  

Går du ikke på moltejakt, sier du? Her skal du få noen gode argumenter som kanskje får deg ut likevel: 

 • Molta er god som syltetøy eller til moltekrem julekvelden for oss som har det som tradisjon. Innholdet av benzosyre gjør at den holder seg godt, kanskje i mange år. I disse tider med fokus på mindre sukker er det greit å vite at molta holder seg godt uten så mye sukker i syltetøyet. Gamle mattradisjoner holdes også i hevd, og du kan glede deg og andre med en smak av skogens gull hele året.

 • Molta er rik på C-vitaminer. Altså både sunn og god.

 • Du får fantastiske naturopplevelser. (I dag så jeg en firfisle.) For ikke å nevne lukta på ei moltemyr. Den må bare oppleves!
  Antagelig er det godt for både kropp og sjel å gå på ei fredelig 
  moltemyr.

 • Det vokser molte nesten over alt ! Du trenger ikke gå langt til fjells for å finne den. Det fine her i Hedalen er at molta vokser inne i skogen langt nede like så mye som ute på åpne myrer høyt til fjells. Har selv gått med barnevogn på moltetur like ved skytebana…

 • Det er nok til alle stort sett alle år. Selv om noen allerede har vært på ei myr, står det ofte igjen molter de ikke har sett ! Dessuten modnes ikke all molte på likt, så det går an å plukke molte mange ganger på ett sted.

 • Du får gratis trim. Det er utrolig seigt å gå i bløte moltemyrer…
  Og så sover du så godt etter en slik tur.

 • Å gå på moltetur er en fin måte å bli kjent i skog- og fjellområder på. I alle fall for de som har noenlunde retningssans. Vi andre må ha med kjentfolk, og det er jo trivelig, det også.

 • Spenninga ! Blir det molte i år? Har nattefrosten ødelagt den? Hva med haglskurene som noen ganger kommer midtsommers?

 • Konkurranse, for de som er født med konkurranseinstinkt. Har du plukka flere kilo enn nabo`n ??  Her er det kanskje lov å lyve litt?

 • Sjekketriks: Hei, vil du bli med og se på moltemyra mi ? (Vet ikke om det fungerer, men det er nå verdt et forsøk… )

 • Og til slutt, for de som ikke liker smaken på molta og som ikke synes det er noe stas å plukke bær, skal dere få et gratis julegavetips til gamle tanter som er dårlige til beins og som har alt: En liten porsjon (eller flere) med moltesyltetøy, gjerne i fine glass eller dypfryst, gjør garantert lykke under juletreet.

Så kjære hedøler og alle andre, få på dere gummistøvler og kom dere ut i skog og myr.

God jakt!