Sist oppdatert: 28.06.2007 22:59

Europa til Hedalen

SIGRID MADHURI BREDESEN
 
 

Noen har kanskje lagt merke til noe mystisk når de passerer Vassfaret Kursgård. Denne uken ruver nemlig EU-flagget øverst i stedets flaggstang. Europeisk Ungdom har lagt sin årlige sommerleir til Hedalen. På programmet står blant annet foredragsholdere som Kristin Clemet.

 

Europeisk Ungdom er en tverrpolitisk ungdomsorganisasjon. Organisasjonen har lokallag i hele Norge, som i år kom sammen på sommerleir i Hedalen. Vassfaret Kursgård ble dermed forvandlet til en debattarena hvor engasjerte ungdommer med felles interesse kunne komme sammen. Ungdommene har dekorert hovedhuset med en svær banner som ikke kan missforstås; «Kun EU-medlemskap er godt nok!», og området er pyntet med små EU-flagg. Det hersker dermed liten tvil om deres politiske standpunkt.

 

Hedalen og Valdres på menyen

Vassfaret Kursgård kunne ønske sine gjester velkommen til nyoppussede lokaler. To timer før Europeisk Ungdom ankom stedet, ble de siste stolene klargjort.

            Ole Bjarne Strømmen – leder i Valdres Destinasjon – var invitert for å informere de tilreisene om Hedalen og Valdres. Han kunne by på blant annet lysbildeshow og lokale historier. Bjørn og Vassfaret var selvskrevne temaer. «Vi har vært i kontakt med Vassfaropplevelser, men grunnet tett faglig program, blir det dessverre ikke tid til å ta ungdommene med inn i Vassfaret denne gangen. Det er viktig for oss å vise besøkende hva Hedalen og Valdres kan tilby», sier daglig leder på Vassfaret Kursgård – Kundan Rockstad.

Europeisk Ungdom har selv tatt initiativ til en badetur på «Saga». De har sett bilder på Internett fra det populære badestedet i Hedalen, og ønsker å teste ut den beryktede sklien.  

Program med faglig tyngde

I tillegg til det sosiale er det faglige en viktig ingrediens under Europeisk Ungdom sin sommerleir. På programmet står blant annet argumentasjonstrening, presentasjonsteknikk, tale- og debattskolering. I tillegg kommer inviterte gjester for å holde foredrag. Som nevnt har blant annet Kristin Clemet – daglig leder i Civita og tidligere statsråd for Høyre – gjestet Vassfaret Kursgård denne uken. Andre inviterte er Nils Morten Udgaard – utenriksredaktør i Aftenposten, Sten Inge Jørgensen – forfatter og journalist i Morgenbladet, Liv Skotheim – journalist i Aftenposten. Ambassadør og leder av Europakommisjonens delegasjon – Percey Westerlund ­– ankom stedet i ambassadebil og med privatsjåfør.
 

 

Hvorfor Hedalen og Vassfaret Kursgård?
 

Sommerleiren er et av de største arrangementene Europeisk Ungdom har i løpet av året. Dette er første gang den blir arrangert i Hedalen. Organisasjonen kom i kontakt med Vassfaret Kursgård via Vassfaret leirskole.

Leder i Europeisk Ungdom – Liselotte Lunde – sier at de valgte å komme til Hedalen fordi stedet hadde noe mer å tilby. Sommerleiren er et sosialt arrangement og rammen rundt er derfor viktig. «Her får vi padle i kano, bade i elven og spille volleyball», sier hun. Kundan forteller at nabobonden måtte slå gresset ekstra nøye, slik at det ble mulig å spille fotball der. Vassfaret Kursgård arrangerer meditasjon samt capoeira som er en brasiliansk kampsport. «Det har vært spennende å få lære litt om stedet, og vi er veldig fornøyde med opplegget her», sier hun.

Stedet ligger nært Oslo, noe som gjør det lett å komme seg hit. Det er også viktig med gode fasiliteter både ute og inne, har Liselotte erfart. På Vassfaret Kursgård opplever Europeisk Ungdom å komme til dekket bord. Den eneste negative erfaringen ungdommene kan komme på, er all myggen. Sannsynligvis vil deltakerne på sommerleiren ta med seg flere minner fra Hedalen, enn bare dem som klør.

 

Større arrangement i vente

I august skal Europeisk Ungdom arrangere en internasjonal leir på Vassfaret Kursgård. Det er da ventet 70 deltakere fra 26 land til Hedalen. «Dette gir oss en fin sjanse til å vise frem og markedsføre Hedalsområdet», mener Rockstad.