Sist oppdatert: 09.05.2007 05:59

Fjesboka

VEGARD RUUD

De fleste har vel fått med seg diskusjonene som foregår rundt nettstedet www.facebook.com . For de som er ukjente med nettstedet, er det et nettsted der du kan holde kontakt med gamle venner, få nye venner, dele bilder og bli medlem i grupper. To av disse gruppene heter Vassfarets venner og Hedalen barne- og ungdomsskole.

Facebook.com startet med at en universitetsstudent laget en nettside for nettverksbygging for studenter ved University of Harvard. Han merket fort at dette var en suksess, og lanserte sin nettside for resten av verden. Estimert omsetning for 2006 er kr 300.000.000. Gründeren har blitt tilbudt kr 30.000.000.000 fra Google for nettstedet sitt, utrolig nok takket han nei.

På ens egen side kan man angi kontaktinformasjon, interesser, laste opp bilder og mer til. I tillegg har hovedsiden en slags gjestebok, der alle dine venner kan skrive meldinger til deg. Denne gjesteboken er i utgangspunktet lesbar for alle vennene man har, det er også mulig å sende private meldinger til hverandre, der det fungerer som en slags chatte-tjeneste.

Problemet oppstår når eieren av nettsiden begynner å selge informasjonen til tredje part, da er ikke opplysningene som er lagt ut så private lenger. Mulighetene til å tjene store penger på denne informasjonen er stor når brukerne allerede har angitt interesser, utdannelse og ikke minst telefonnummer og e-post adresse, da hjelper det lite å ha sperret seg for uadressert post i Brønnøysund.

Nettstedet har fått mye kritikk de siste ukene. Mye av diskusjonen foregår rundt personsikkerhet, i og med at mange av medlemmene har såkalte åpne profiler, der alle kan gå inn å se på profilen, bilder og hva andre har skrevet til denne personen. I så måte kan man si at det utvikler seg et kikkersamfunn, der man i mange tilfeller kan se hva andre driver med til en hver tid, og se på bilder som er tatt i mer eller mindre heldige og uheldige situasjoner. Det er heller ingen tvil om at nettsiden for mange er en tidssluker, det er blant annet opprettet en norsk gruppe for studenter som skylder på facebook dersom det går dårlig på eksamen, her er det over 3.000 medlemmer. Siste nytt rundt facebook er at arbeidsgivere har sperret sidene fra sine nettverkspunkter, og truer med oppsigelse dersom det er brudd på forbudet.

Det finnes mange gode grunner til å ikke være en del av dette nettsamfunnet, man er snart tilgjengelig hvor enn man befinner seg, med e-mail, mobil, telefon, msn og lignende.

Den personlige kontakten kan ikke erstattes med elektroniske hjelpemidler. Det er vel fortsatt hyggelig å ta en telefon og slå av en prat, eller møtes ansikt til ansikt over en kaffekopp.

Utviklingen på Internett gjør at man nærmest er ”tilbakestående” om man ikke deltar i slike nyvinninger på nettet. De siste ukene har facebook vært det store diskusjonsemnet både i programmer på TV og radio, og ikke minst i de sosiale lag som jeg befinner meg i.

Uansett hva man måtte mene om slike nettsteder, er nok disse kommet for å bli. Antall norske profiler på nettsiden er pr dags dato 160.000, inklusive meg selv.

De siste årene har det tilkommet et nytt verb i det norske språket, å google. Det vil si at man søker på et navn på nettsiden google, og ser hva slags treff man får. Det finnes vel snart ingen arbeidsgiver som ansetter nye medarbeidere uten å google kandidaten først. Om ikke så lenge kan vi kanskje få enda et nytt verb i det norske språket, å face. Dersom brukere av facebook ikke tar sine forhåndsregler, kan de bli ”facet” med litt av hvert.