Sist oppdatert: 07.03.2007 18:12

Hovedlandsrennet

BJARNE BERG
 
  Hovedlandsrennet på ski i nordiske grener er norgesmesterskap på ski for 15 og 16 åringer. Omkring 1000 deltagere, pluss støtteapparat, fra hele landet ble samlet til dette arrangementet i Steinkjer fra 2. til 4. mars.

De aller fleste var der for å gå langrenn, men det ble også avviklet hovedlandsrenn for hopp og kombinert i det fine skianlegget til Steinkjer skiklubb.

Tre langrennsløpere med støtteapparat dro også fra Hedalen for å være med. Etter drøyt 60 mils kjøring ble vi innkvartert på Egge ungdomsskole. Oppland skikrets hadde reservert plass til en stor tropp på 170 personer her, den tredje største troppen på Hovedlandsrennet. Her fikk vi utdelt madrass og matkuponger, og så var det opp til hver enkelt å finne seg rommet sitt og ledig plass på gulvet i et klasserom. Og etter hvert ble det seende slik ut:

Tidligere har vi alltid vært konkurrenter med de andre fra Oppland, men nå ble vi plutselig ”på lag” og det var derfor veldig fint at vi kunne samles på denne måten og bli litt bedre kjent.

Første øvelse var klassisk sprint på fredag. Omkring 300 deltagere var påmeldt i hver av gutteklassene og omkring halvparten så mange i jenteklassene.Temperatur rundt 0 grader og våt snø, ga smøreteamet en utfordring. De aller fleste var enige om at det var klisterføre, men hva slags blanding var den optimale?

Det ble hektisk aktivitet i Oppland skikrets sin smørebu for å få den perfekte gli og det optimale feste. En bratt bakke like etter start var den største utfordringen. Den som kom opp her uten å gå fiskebein hadde en stor fordel.Og ikke minst var det en påkjenning for den som venter på å få starte!

I sprinten var det kun 30 av nærmere 300 som kom til finalene. Det skilte 8,7 sekunder fra 1. til 30. plass. Anders havnet på en 63. plass, tre sekunder fra en plass i kvartfinalene. Petter ble nr 241. Kristian gikk ikke sprinten.

Lørdag var det 5 km fristil for 15 åringene og 7,5 km for 16 åringene. Guttene skulle starte tidlig i dag og noen få kuldegrader på morgenen gjorde sitt til at det var et skarpt føre i den relativt krevende løypa. Full rulle i smørebua igjen, med glider, cerapulver og rillejern for å få den optimale glien.

Smøreteamet fikk fornyet tillit og det ble hederlige plasseringer av alle tre guttene.
Anders gikk inn til 86. plass og Petter til en 269. plass i gutter 15 år. Kristian gikk inn til 249. plass i gutter 16 år.

Lørdag kveld var det samling for alle i Steinkjerhallen med underholdning og utdeling av premier.Søndag var det 4 x 3 km stafett. Skikretsene hadde meldt på og satt opp lag, slik at alle som ville gå stafett fikk være med. Her gikk 15 og 16 åringene felles. I jenteklassen startet 69 lag og i gutteklassen 149 lag.

Det ble et ”organisert kaos”, men jeg så bare ett stavbrekk i startfeltet. Naturlig nok toppet alle skikretsene sine beste lag, som resulterte i at det ble rått parti når fire 16 åringer stiller på lag mot fire 15 åringer.

Vinner i gutteklassen ble Akershus Skikrets 1. lag. Beste opplandslag ble 2. laget, som ble nr 12. Jenteklassen ble også vunnet av Akershus skikrets 1. lag, mens Opplands 1. lag ble nr 6.Tre glade gutter fra Hedalen IL har gjort unna sitt første hovedlandsrenn og høstet en masse erfaring. Steinkjer skiklubb gjennomførte et prikkfritt arrangement så vidt vi kunne se.
I tillegg en stor takk til lederen i Oppland skikrets, Hanne Kvåle, som hadde lagt alt til rette for at vi som representanter for Oppland, hadde noen fine og lærerike dager i Steinkjer.