Sist oppdatert: 17.03.2007 20:53

Det historiske hjørnet

Gamle handverkere i Hedalen 2

INGER STENSRUD
 

For å skaffe sko og klær til familien, ble mye gjort heime på garden. Bl.a. var veven veldig viktig. Vømmøl (vadmel) til herreklær, verkenstoff til kjoler og lerret til undertøy.
 

Når en vømmølsvev var ferdig, måtte den stampes, slik at tøyet ble fast og tykt. En slik vømmølstamp var det i Aurdalsfossa. Den ble drevet av to Ola-karer fra Vestrom. De hadde også en flomkvern der.
 

Lerretsveven ble lagt utpå snøen om våren til bleking. Alle skulle som regel ha nye klær og sko til jul, og da var det å få sydame, skredder og skomaker i huset.
 

En slik skredder som reiste rundt var Gunderhusskredderen. Hans egentlige navn var Gudbrand Olsen  Gunderhuset f. 1850, gift med Kristi, som var søster til den kjente bjørneskytteren Per Maribo. De bodde på søre Skimten.
 


Gunderhusskredderen
 

Han hadde gått i skredderlære i Hønefoss, og ble veldig kjent over både Ådalen, Begndalen og Hedalen. Da han døde, stod det slik skrevet i Valdres 27. okt. 1926:

"Det ble fest i huset når Gunderhusen kom. Ikke bare at vi fikk nye klær, men hans lyse, sprudlene sinn som smittet over på oss alle. Han drev i yrket over 50 år, og etterlot seg bare venner."

Andre skreddere i bygda kan nevnes Ole Skålbråten, Martin Brenden Hallom, Ole Brenden i Granli,Tidemann Sørlie som flytta til Begndalen og Anton Bakken.