Sist oppdatert: 27.03.2007 23:35

Hedalsheimen - ditt drømmehjem som gammel

INGUNN FOSSHOLT
 
Astrid EriksenHedalsheimen er et godt sted å bo for de gamle og et fint sted å jobbe for de som trenger det. De som bor her, får både omsorg, mat og pleie. Det er både trygt og enkelt. Det er heller ikke så ille pris.  Jobben er også bra. Der treffer du på hyggelige folk, og du får sjansen til å hjelpe andre med ting de trenger hjelp til.

Historie
I 1984 var Hedalsheimen ferdig bygd. Da var det 15 leiligheter som var innflytningsklare. 13 av leilighetene hadde stue, kjøkken, sovealkove og gang i et stort rom + eget bad og bod. To av leilighetene hadde et soverom i tillegg.

I alle leilighetene var det hvitevarer. Etter noen år ble det laget en avlastningsleilighet. På Hedalsheimen var det i starten betjening døgnet rundt, men med årene har det blitt til at bare nattevakt er fast betjening. All annen hjelp blir gitt av hjemmehjelp og hjemmesykepleie.

Litt fakta

Servering av middag har variert i alle disse årene, men nå kan de som vil bestille mat fra Sør-Aurdalheimen, spise i fellesskap på stua.
På Hedalsheimen er det kjøkken, fellesstue, trimrom og vaskerom. Fotpleier har rom der, og det er et bibliotek. Frisøren kommer omtrent hver 14. dag
I 2005 ble det bygget 6 nye leiligheter. Så nå er det til sammen 22 leiligheter på Hedalsheimen bo- og servicesenter.

Sosialt og trygt, synes Astrid Eriksen

- Folk trives bra på Hedalsheimen. Både i jobb og som beboer der.
De nye leilighetene er bedre enn de gamle fordi du har et eget soverom. Men Astrid synes at det skulle vært hvitevarer der.

Hedalsheimen er bra sted å bo, for du kan ha kontakt med andre uten å gå så langt. Da føler man seg ikke så ensom. Astrid synes det er trygt og godt at noen titter innom henne i løpet av dagen.

- Hva er forskjellen mellom de nye og de gamle leilighetene?

- Forskjellen på de nye og de gamle leilighetene er at det er større plass i de nye, du har en større kjøkkenkrok og mer skapplass. I de nye leilighetene har du også en fordel fordi du kan ta med deg litt mer dit sånn at du føler deg litt mer hjemme der. I de gamle leilighetene har de en fordel med at det er hvitevarer på kjøkkenet.

Astrid pleier å drive med håndarbeidsaktiviteter i leiligheten sin. På onsdager er hun på ”dagsenteret” på stua, der får de servert kaffe/vafler + middag. De som bor der, pleier også å sitte i stua rundt middag og nyhetstider, noen går også tur og driver med dataen. Det hender lag og foreninger er der med underholdning, og da pleier de å delta på det.

- Astrid lager seg mat selv, men det er tilbud om middag hver dag. Da spiser de sammen i stua. All brødmat må de ordne seg selv i leilighetene sine. Middagen får de fra Sør-Aurdalheimen på Bagn. Det er dessert hver dag. Maten er veldig god!

Astrid har bodd her siden september – 05, hun var en av de første som flyttet inn i de nye leilighetene, og hun angrer ikke på at hun flyttet inn der. Det betyr mye å ha besøk av hjemmesykepleien hver dag. Astrid Eriksen har forresten jobbet på Hedalsheimen før. Da jobbet hun som ferieavløser.

En koselig jobbplass!

De som jobber på Hedalsheimen, har et eget sted inne i bygningen med kontorer. Anne Fossholt har jobbet i hjemmesykepleien i 24 år. Hun har hatt kontor på Hedalsheimen siden 1988 og fikk nytt kontor etter påbygging.

Hun trives godt på Hedalsheimen og synes det er koselig der. Anne jobber aldri hele dager der, men er innom til de som trenger hjelp. Hun vil flytte til Hedalsheimen når hun blir gammel, for der får du trygghet og alt du trenger.

Anne hjelper beboerne med det de ikke klarer selv, mat om morgenen, stell, dusj og for at de skal ha noen å prate med.