Sist oppdatert: 26.10.2007 06:33

Selvplukk av høner?

ARNE HEIMESTØL
 
  Han har 4 000 høner som snart skal avlives, men det skal skje på en merkelig måte. Det er nemlig liten etterspørsel etter hønsekjøtt. Fuglene skal derfor gasses i hjel og destrueres, og dette koster til og med 2,75 kr per vesen. – Det er utrolig at slikt skal gå an i en verden der mange sulter, sier bonde Jon Breen.

Høner må byttes ut med nye hver 14. måned. Når nye ankommer Hedalen, er de ca. 16 uker gamle. Det er med andre ord ikke gamle fugler som i begynnelsen av desember har gjort sitt for at vi skal ha egg å spise når vi ønsker det.

Familien slakter selv noen høner. En giljotin for høns sørger for minst mulig dramatikk og spetakkel når fuglene skal avlives, og så flås de, og innmaten fjernes. – Kokt og grillet er hønsekjøtt flott mat! forteller Svein Breen.

Det er første gang gården får besøk av container der høner skal gasses i hjel. Tidligere har fuglene blitt levert levende og fraktet til fjørfeslakteri – blant annet på Eidsvoll.

Strenge regler og forbrukermakt setter sikkert en sperre for gratis selvplukk av høner med sikte på å berge noen av dem som mat for mennesker.