Sist oppdatert: 05.09.2007 07:04

Å spare stump, penger og miljø

KAMILLA HEIMESTØL BRASTEIN
 

  De siste månedene har det vært mye fokus på miljøvennlighet, også her på Hedalen.no. Vi har snakket om redusere utslipp av CO2, kildesorting av søppel og om å spare strøm. Men få har kanskje tenkt på muligheten å bruke tøybleier?

Da jeg lanserte ideen, steilet venninnene mine. "Tøybleier kan da umulig holde tett!" og "tenk på all den jobben!" var kommentarene jeg fikk. Svigermor så for seg en stor kjele med kokende bleier på kjøkkenet, sånn gjorde man det nemlig før.. Og svigerfar uttalte at det ikke kom på tale å skifte bleier på barnebarnet, for tøybleier hadde han aldri forstått seg på! Samtlige så for seg brettbleier med plastsnipp utenpå, for sånn så nemlig alle tøybleier ut..

Vel, tøybleier nå til dags er veldig mye mer enn brettebleier med plastsnipp! Brettebleier brukes riktignok av mange enda, men da med lanolinisert ullbukse eller ei bukse av et vanntett, men pustende stoff utenpå. Andre bruker bleier som ligner de vanlige papirbleiene, med borrelås.

Våre bleier har trykk-knapper, mikrofleece inn mot huden og et kunststoff som puster og holder tett ytterst. Mellom fleecen og kunststoffet er det plass til et medfølgende mikrofiberinnlegg som samler opp fuktighet. Om natta kan man putte i ekstra innlegg, i alle fall hvis man har med en storprodusent å gjøre..

Ja, det blir ekstra klesvask. Men vi slipper bleieinnkjøp, og vi slipper ekstra søplepose for å få plass til avfallet. De nyvaskede bleiene og innleggene henges opp på snor på vaskerommet, det tar meg 2-3 minutter å gjøre det. Innlegget putter jeg i bleia mens lillegutt sin stump lufttørkes litt på stellebordet.

Systemet holder definitivt tett! Da vi prøvde Libero derimot, lakk det bæsj alle veier. Og så viste det seg at gutten vår ikke tålte bleiene heller, han fikk ildrød stump etter et par timers bruk.

Papirbleier inneholder flere stoffer som gjør at de skal føles tørre. Flere har gått over til tøy fordi barna deres reagerer på papir.

Pris er et godt argument for å bruke tøybleier! I følge det siste nummeret av Foreldre og Barn må man regne med ca. 10 000 kroner for et vanlig bleiebarn. Med tøy kan man slippe unna med så lite som 3000 kroner for hele perioden (inkludert strømutgifter på grunn av vask) hvis man velger den billigste løsningen. Vår bleieløsning er dyrere, om lag 7-8000, men til gjengjeld regner vi med å bruke bleiene også til Idar Andreas eventuelle småsøsken. Eller vi kan velge å selge dem.

5000 papirbleier betyr 1 tonn avfall. I tillegg kommer den miljøbelastningen det er å produsere alle disse bleiene, samt å transportere dem fra fabrikk til butikk. Tøybleier både produseres og transporteres, men med våre 3 bleiestørrelser vil vi kun bruke ca. 50 bleier til Idar Andreas. Og disse kan som sagt også brukes til andre barn. Vi har vaskemaskin som bruker lite strøm, og vi vasker bleiene på 60 grader til hverdags. Dermed er det en stor miljøgevinst å velge tøy.

Og sist, men ikke minst: Mamman syns det er innmari gøy med kamuflasjefargede bleier! ;)