Sist oppdatert: 02.09.2007 06:19

Interpellasjon til Nes kommunestyre 6. september

 

Vassfarvegen

 

I 2002 gjorde det forrige kommunestyret vedtak om å legge ned Vassfarvegen som kommunal veg. Dette skapte reaksjoner, og saken fortsatte derfor inn i det sittende kommunestyre, der vedtaket ble opprettholdt.

 

Kommunens vedtak gjorde at en gruppe rettighetshavere/tidligere vegstyremedlemmer gikk til sak mot kommunen. Rettighetshaverne vant saken i Tingretten, og Nes formannskap vedtok å anke saken videre til Lagmannsretten, der kommunen fikk medhold. Dette ble så anket til Høyesterett, der kommunen nå i vår fikk medhold i sitt vedtak om at vegen kan legges ned som kommunal veg. Vedtaket i Høyesterett er fulgt opp med et tilbud til rettighetshaverne om en viss assistanse og økonomisk hjelp i oppstarten av privat drift.

 

Rettighetshaverne har sendt ut spørreskjema til de over 300 som har rettigheter i vegen, og det sies at tilbakemeldingene er at et stort flertall av dem vil stenge vegen fysisk med låst bom. Samtidig ser vi av reaksjoner fra hytteeiere, næringsliv, politikere og folk flest at mange mener kommunen her har gjort et vedtak man ikke helt visste konsekvensene av. Det må også for en kommune være mulig å bruke et godt innarbeidet uttrykk om å snu i tide når man ser de konsekvenser dette vedtaket kan få. I verste fall stenges nemlig en tverrforbindelse mellom to dalfører, og vi vil tro med de største konsekvensene for vår side, da mange med hytte over fylkesgrensa kjører til Nesbyen for å handle. Vedtaket kan derfor få store økonomiske konsekvenser, som må vurderes opp mot innsparingen ved å bli kvitt vegen.

 

Saken er tatt opp på medlemsmøte i Nes Ap mandag 20. august, og et enstemmig medlemsmøte har besluttet å sende denne interpellasjonen med forslag om å beholde Vassfarvegen som kommunal veg.

 

Det kan dermed skapes ro i saken, samtidig som kommunen kan arbeide videre med andre løsninger. Fra flere hold antydes at det finnes muligheter for å få til et samarbeid mellom rettighetshavere, kommunene og fylkeskommunene om vegen, bare dette organiseres på rett måte. Man bør også arbeide videre med det som var ønsket og målet både for rettighetshavere og kommunene helt fra tidlig på 70-tallet: At denne viktige tverrforbindelse mellom to fylker burde bli en fylkesveg.

 

Forslag til vedtak:

 

Nes kommune overtar ansvaret for drift og vedlikehold av Vassfarvegen. Det må arbeides videre med alternative løsninger sammen med rettighetshavere, Sør-Aurdal kommune og de to fylkene.