Sist oppdatert: 27.09.2007 11:37

Gratisprogrammer

ARNE HEIMESTØL
 
  Prisen på datautstyr har gått nedover de siste årene. Samtidig har vi fått tilgang til mange og gode gratisprogrammer vi kan benytte. Her kommer noen anbefalinger.

Open Office er en kontorpakke vi anbefaler å ta i bruk. Programpakken inneholder både regneark, tekstbehandler og presentasjonsprogram. Har du laget et dokument som består av tekst og bilder, kan du lett gjøre dette om til ei pdf-fil slik at det kan åpnes i for eksempel Acrobat Reader. Linux.com har sammenlignet Office 2007 med Open Office, og her kommer Open Office best ut.

  • Her kan du laste ned programmet, og du kan velge om du vil ha bokmåls- eller nynorskversjon.

AVG Antivirus Free Edition er et antivirusprogram. Du kan bruke det både på Vista og på XP, og dette programmet krever mindre maskinvareressurser enn de største programpakkene. Jeg har brukt programmet et års tid og har gode erfaringer med det. Husk å bruke brannmur på maskinen i tillegg til dette antivirusprogrammet.

  • Her kan du laste ned programmet.

På nettet kan du behandle bilder med programmet Picnic. Det er svært enkelt å laste opp, justere og laste ned bilder. Dette kurset viser deg hvordan du kan gjøre det.

  • Her finner du Picnic

Lavasoft Ad-Aware SE kan søke gjennom maskinen din på jakt etter spionprogrammer. Dette programmet kan du kjøre et par ganger i måneden. Det kan hjelpe deg med å ha en frisk og rask maskin.

Med Skype kan du blant annet chatte, ringe gratis til den du snakker med, dele filer, se den du snakker med og gjennomføre gruppesamtale.

  • Her kan du laste ned Skype.

Gmail er en gratis og flott e-posttjeneste. Du kan få flere gigabyte gratis lagringsplass. Tjenesten finnes på nettet, men du kan også laste ned og sende e-post med for eksempel Outlook Express via denne tjenesten.

  • Her finner du Gmail.

Audacity er et opptaks og lydredigeringsprogram, og dette kan du bruke på både Windows og Mac. Dette kurset gir en innføring i programmet.

  • Her kan du laste ned Audacity.

Det var noen få av mulighetene som finnes. PC-world har en liste på 50 gratisprogrammer de anbefaler. Ta en titt på artikkelen deres.