Sist oppdatert: 31.03.2008 07:27

Ambassadører

MAGNE RUUD     

Ordet har sin opprinnelse i historiske tider, i et patriarkalsk samfunn.  Ikke desto mindre er de ambassadørene jeg skal konsentrere meg om - kvinnelige, 4 i tallet, og fra Valdres.  Solveig, Ragnhild, Eldbjørg og Guro. Tradisjonsrike og historiske navn, og historiske kan jentene også bli.

 Hvor mange ganger har vi ikke hørt Rike og Carlsen gå i fistel i løpet av vinteren over den, i dobbeltforstand,  lyshodede Solveig. Dialekta, framtoning, smilet, kunnskapen, dyktigheten. Hva mer kan en sportsreporter ønske seg. Hun er seg selv enten hun går på catwalken, poserer i Valdresbunad, spiller fele, eller står utmattet foran en pågående sportsreporter.  

Navnet Valdres er blitt nevnt uttallige ganger i konsertsaler og TV-produksjoner de senere årene. Først Ragnhild, så Eldbjørg, og nå Guro.  Det var med stolthet vi kunne se 2 av 5 finalister fra Valdres i lørdagskveldens TV- konkurranse. Vinneren ble Eldbjørg, hvoretter hun skal representere seg selv, Valdres og Norge i konkurransen i Wien.

Guro, en erfaren13 åring, og etter dommernes uttalelse svært så voksen, kunstnerisk sett. 

Gode emner, gode evner, trening, tålmodighet, forsakelse og oppfølging fra foreldrene, -er noe av oppskrifta. 

Mange ganger har i hvert fall jeg tenkt: ”Hva er det med disse hallingene som får fram idrettstjerner, så som Mikkelsplassen, Søndrol og Bøkko?”  Misunnelig har jeg hørt Hallingdal nevnt om igjen og om igjen i omtale av disse guttene.

Nå vil omverdenen kunne forbinde Valdres med de positive egenskapene som Rogstad, Hemsing og Kleven Hagen representerer.  Nå kan vi bidra til jentenes fortsatte kunstneriske vekst.

Dette må være noe for Valdres Natur og Kulturpark.

Mange har lurt på, og kanskje med rette. Hva er, og hva skal Valdres Natur og Kulturpark fylles med?  Så vidt jeg begriper har vi i disse jentene både natur og kultur, i massevis.

Frøene er sådd.  Legg til rette for gode vekstforhold! Det kan gå generasjoner til neste gang.

Jeg og mange med meg føler det på samme måten som da Solveig Rogstad vant andreplassen i Holmenkollen, hvor hun utbrøt:

” Detta va agalaust løgle, som mø seie det i Valdres”