Sist oppdatert: 13.08.2008 07:01

Fra Ungarn til Hedalen

ARNE HEIMESTØL
 

De har bosatt seg i Steinkjær – ved Aspholt. Ekteparet Adam og Anna Koncz fra Ungarn flyttet til Hedalen i februar og trives godt i bygda. Adam er programmerer og jobber sammen med Einar Breen. Anna har arbeidet på sykehjemmet på Nes , men også i hjemmesykepleien i Sør-Aurdal.

– Det er vakkert i Hedalen, men prisene er stive her i Norge i forhold til det vi er vant til, sier Adam. Han forteller at de gjerne vil bo i Hedalen en tid framover.

Program for nettbasert bildebehandling
Adam driver et enkeltmannsforetak og jobber med objektorientert programmering for nettbruk. Han traff Einar Breen i London, og akkurat nå er begge opptatt med å lage et program som skal forenkle profesjonell bildebehandling betydelig.

Som kjent er bildefiler svært store. Fotografen kan legge disse på servere, men skal de overføres til bestiller, kan det ta svært lang tid. Programmet Einar og Adam nå utvikler, ser ut som et spill. Ved hjelp av det interaktive programmet skal bestiller kunne se aktuelle bilder, studere detaljer på disse uten å fullstendige filer, og foreslå endringer. Bare de detaljene som redigeres, overføres.

Kommunikasjonen mellom oppdragsgiver og bestiller blir mye raskere enn tidligere, og siden det er lagt inn et betalingssystem i systemet, kan ikke bildene tas i bruk før de er betalt. Dette programmet håper Einar og Adam de kan lansere på Photokina 2008 – en tysk messe.

Programmererne har så langt ikke hatt inntekt av bildebehandlingsprogrammet de utvikler. De har imidlertid flere andre oppdrag.

Avhengig av nettet

Tilfredsstillende nettilgang er en forutsetning for å kunne jobbe på denne måten fra Hedalen. – De to siste månedene har det vært mye tull med nettet, forteller Einar. – Vi har gjentatte ganger tatt kontakt med Eidsiva, men de har ikke klart å løse problemene som flere av abonnentene som er knyttet til Hallom sentral, sliter med.